Program MAT2022

9-18 september

Årets program MAT2022

Välkommen att ta del av programmet för årets MAT2022. Vill du se programmet för alla seminarier och workshops hittar du det här.

Visa program efter datum

Fredag 9/9 (17 ST)

MAT-marknad på Teatertorget

Teatertorget i Växjö kl 11.00 – 18.00

9-10 september fylls Teatertorget i Växjö med mängder av småländska producenter med koppling till Redig Mat, Smålands Skafferi och REKO-ringen. Här kommer du kunna provsmaka och handla allt från närodlade grönsaker och nybakat bröd till ostar, isterband, sylt, ostkaka, korv och nymalet kaffe. Passa på och fyll skafferiet där hemma med småländska favoriter och delikatesser.

Tävlingen Årets Ekokock

Konserthusets foajé kl 11.00 - 14.00

Årets Ekokock är tävlingen som tar hållbar gastronomi på allvar! Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som genom sin matlagning arbetar för en mer hållbar och bättre värld.

Sortbestämning av äppel

Konserthusets foaje kl 11.00 - 16.00

Ta med dina äpplen och få hjälp med sortbestämning av hortonomen Inger Hjalmarsson som har mångårig erfarenhet av arbete med vårt pomologiska arv av frukt- och bärsorter i den nationella genbanken.

Restaurang Rädda Råvaran

Konserthusparken kl 11.00 - 16.00

Här tillagar och serverar vi god buffémat av matsvinn från Ica, Coop och Citygross i vårt närområde. Maten tillagas av kockar från Växjö kommun samt kockelever från Kungsmadskolan, Ryssbygymnasiet och Lernia. Maten kostar 70 kronor per portion och går oavkortat till lokal välgörenhet.

Fine dining av räddade råvaror

Konserthusparken kl 12.00 - 13.00

Här serverar vi en 3-rättersmeny helt gjord på matsvinn i en stämningsfull miljö på Restaurang Rädda Råvaran. En sittning per dag med sex personer vid varje. Stjärnkocken Klas Lindberg finns på plats. Utlottning av platserna sker under slutet av augusti. #räddaråvaran

Way out Bros lagar mat utomhus hos Outnorth

Konserthusparken kl 11.00 - 18.00

Besök Outnorth i Konserthusparken och få tips av Way Out Bros om hur du lyckas med matlagning och kaffe i naturen. Här bjuds det även på tävlingar och möjlighet till att spana in spännande utbud av friluftsprodukter.

Förskolor bygger bihotell - en tävling att designa flerfamiljsboende för vilda bin

Konserthusparken kl 14.00 - 17.00

Lämna in ett hotell, storlek max 100 cm högt och 50 cm brett, före kl 15. Då börjar vår jury bedöma de olika bidragen. För mer information om hur man kan bygga tävlingsbidrag och få möjlighet att sälja dem till länets c:a 150 förskolor – maila till info@miljolinne.se senast 1 augusti.

Sébastien Boudet pratar degar och kulturspannmål

Utomhusscenen

Moderator: Lisa Lemke

MatFröjd - app från Hushållningssällskapet samt Nollvisionen mot undernäring

Utomhusscenen

Moderator: Lisa Lemke Talare: Cecilia Sassa Corin, Per Simonsson

Prisutdelning Årets Ekokock

Utomhusscenen

Talare: Ulrika Brydling, Erik Måneld

Prisutdelning Smålands och Ölands bästa pizzor

Utomhusscenen

Moderator: Lisa Lemke

Sanna Lindberg berättar om den svenska ölscenen

Utomhusscenen

Moderator: Lisa Lemke Talare: Sanna Lindberg

Sébastien Boudet lagar gröt utomhus i Konserthusparken

Konserthusparken

Klas Lindberg i Restaurang Rädda Råvaran - Fine dining

Fine dining tältet

Foto: Markus Crépin Sundström

Kunskapsdag för branschfolk

Växjö Konserthus kl 09:00-16:00

Seminarier och föreläsningar har alltid varit en viktig del av MAT, för att öka kunskapen kring matens betydelse ur flera perspektiv. Den 9-10 september är du välkommen till Växjö Konserthus för att ta del av en hel Kunskapsbuffé av uppskattade och kunniga talare från hela Sverige inom allt från offentliga måltider, hållbarhet, krisberedskap, folkhälsa, mathantverk och lantbruk.

Dags att utse Smålands och Ölands bästa pizzabagare

Trädgården på residensets innergård hos Landshövdingen i Växjö 10:00 – 16:00 med prisutdelning kl 17:00 i Konserthusparken

Nu är det dags att öppna vårt lokala skafferi från Småland och Öland med fantastiska råvaror och komponera egna unika pizzor. Vi vill lyfta och hylla våra pizzabagare med en pizzatävling som ligger helt rätt i tiden. Vi bjuder in dig som driver en pizzeria eller restaurang i Småland eller på Öland och som har pizza på menyn. Välkommen med din anmälan, senast den 1:e augusti.

Äppelinlämning till must

Konserthusparken kl 11.00 - 18.00

Lämna in dina äpplen och få god äppelmust med dig hem direkt! OBS - musten kommer inte att vara gjord på just dina äpplen, men på andra goda äpplen från trakten. Minsta mängd: 12 kg Pris: 15 kr/kilo inlämnade äpplen (bag-in-box-kartonger ingår) Exempel: Du lämnar in 42 kg äpplen, betalar 630 kr och får med dig 21 liter must hem (7 bag-in-box) samma dag.Arrangör: Rinkaby Gård

Lördag 10/9 (16 ST)

Niklas Kämpargård pratar utomhusmat och rent vatten

Konserthusparken

Även om alla vet att man behöver både äta och dricka vid en samhällsstörning så är det få människor som har beredskap för att klara sig på egen hand om samhället krisar. Hur kan du vara säker på att vattnet du tänker dricka är rent? Niklas ger praktiska exempel på hur man kan rena vatten oavsett om du tar vattnet från en sjö, en grävd brunn eller en tätortsnära vattenkälla. Går det vattnet ens att dricka?

Klas Lindberg i Restaurang Rädda Råvaran - Fine dining

Fine dining tältet

Foto: Markus Crépin Sundström

Fermenterad mat och dryck med Surtanten Jenny Neikell

Utomhusscenen

Moderator: Lisa Lemke Talare: Jenny Neikell

Småland på en tallrik - Adam Thulin skapar en rätt av småländska råvaror

Utomhusscenen

Moderator: Lisa Lemke Talare: Adam Thulin Foto: Frida Wismar

Vildplockat med Niki Sjölund

Utomhusscenen

Foto: Linda Svensson

Kockduell Anna Tenje (M) & Tomas Thornell (S) möts i en kockduell

Utomhusscenen

Moderator: Lisa Lemke Foto: Alexander Hall

Restaurang Rädda Råvaran

Konserthusparken kl 11.00 - 16.00

Här tillagar och serverar vi god buffémat av matsvinn från Ica, Coop och Citygross i vårt närområde. Maten tillagas av kockar från Växjö kommun samt kockelever från Kungsmadskolan, Ryssbygymnasiet och Lernia. Maten kostar 70 kronor per portion och går oavkortat till lokal välgörenhet.

Fine dining av räddade råvaror

Konserthusparken kl 12.00 - 13.00

En del av Restaurang Rädda Råvaran. Här serverar vi en 3-rättersmeny helt gjord på matsvinn i en stämningsfull miljö. En sittning per dag med sex personer vid varje. Stjärnkocken Klas Lindberg finns på plats. Utlottning av platserna sker under slutet av augusti. #räddaråvaran

Sortbestämning av äppel

Konserthusets foajé kl 10.00 - 16.00

Ta med dina äpplen och få hjälp med sortbestämning av hortonomen Inger Hjalmarsson som har mångårig erfarenhet av arbete med vårt pomologiska arv av frukt- och bärsorter i den nationella genbanken.

Äppelinlämning

Konserthusparken kl 10.00 - 16.00

Lämna in dina äpplen och få god äppelmust med dig hem direkt! OBS - musten kommer inte att vara gjord på just dina äpplen, men på andra goda äpplen från trakten. Minsta mängd: 12 kg Pris: 15 kr/kilo inlämnade äpplen (bag-in-box-kartonger ingår) Exempel: Du lämnar in 42 kg äpplen, betalar 630 kr och får med dig 21 liter must hem (7 bag-in-box) samma dag. Arrangör: Rinkaby Gård

Bo för bin – Bostad sökes – för säsongsarbetare i livsmedelsbranschen

Konserthusparken kl 10.00 - 16.00

Rädda bin – i förskolor och villaträdgårdar

Pizzafesten

Residensträdgården 11.00 - 16.00

Kom förbi och träffa amatörbagare som berättar hur du kan göra en bra deg och vad du kan ha på din småländska pizza. Dessutom får du tips på hur du bakar och vad man bör tänka på. Passa på att ställ frågor för att få tips till att bli en bättre pizzabagare i hemmet.

MAT-marknad på Teatertorget

Teatertorget i Växjö kl 10.00 – 16.00

9-10 september fylls Teatertorget i Växjö med mängder av småländska producenter med koppling till Redig Mat, Smålands Skafferi och REKO-ringen. Här kommer du kunna provsmaka och handla allt från närodlade grönsaker och nybakat bröd till ostar, isterband, sylt, ostkaka, korv och nymalet kaffe. Passa på och fyll skafferiet där hemma med småländska favoriter och delikatesser.

Kunskapsdag för allmänheten

Växjö Konserthus 10:00 – 16:00

Den 10 september öppnar vi upp för allmänheten och bjuder på workshops och seminarier som passar hela familjen. Varmt välkomna!

Way out Bros lagar mat utomhus hos Outnorth

Konserthusparken kl 10.00 - 16.00

Besök Outnorth i Konserthusparken och få tips av Way Out Bros om hur du lyckas med matlagning och kaffe i naturen. Här bjuds det även på tävlingar och möjlighet till att spana in spännande utbud av friluftsprodukter.

Adam Thulin signerar böcker

Konserthusets foajé

Foto: Frida Wismar

Lördag 17/9 (1 ST)

MAT-rundan

Den 17-18 september kan alla matintresserade ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 70-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. Nytt för i år är att det kommer ordnas bussturer vilket gör att fler kan ta del av årets runda. Ta hjälp av kartan för att hitta platser där du aldrig varit, eller passa på att återse ditt favoritställe. God mat av härliga, lokala råvaror lär du hitta överallt.

Söndag 18/9 (1 ST)

MAT-rundan

Den 17-18 september kan alla matintresserade ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 70-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. Nytt för i år är att det kommer ordnas bussturer vilket gör att fler kan ta del av årets runda. Ta hjälp av kartan för att hitta platser där du aldrig varit, eller passa på att återse ditt favoritställe. God mat av härliga, lokala råvaror lär du hitta överallt.

Arrangörer