Ett hållbart livsmedelssystem försörjer oss med mat, arbetstillfällen, är robust och skapar livskvalitet. Hur ska vi möta de utmaningar och samtidigt ta tillvara på de möjligheter som följer omställningen till ett hållbart matsystem? Välkommen som aktiv deltagare till årets kunskapsdagar på MAT.
Hur ser vårt matsystem ut i framtiden? Kommer vår livsmedelsförsörjning vara tryggad, kommer matsystemet bidra till att främja vår hälsa och minskad klimatpåverkan samtidigt som den stärker den biologiska mångfalden? Vilka innovationer och möjligheter väntar oss framöver?
Årets tema är Framsyn i det komplexa matsystemet – tillsammans utforskar vi vad det är som formar framtidens matmiljöer, vår produktion av mat och hur vi konsumerar mat.
Programmet uppdateras kontinuerligt. Håll dig uppdaterad genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev eller följ matsmaland på sociala medier.
Kunskapsdagarna 11-12 september riktar sig till dig som jobbar inom:
Lördagen den 13 september öppnar seminarieprogrammet upp för allmänheten.
Deltagandet är kostnadsfritt men det är viktigt att anmäla sig då antalet platser är begränsat. Observera att digitalt deltagande inte är möjligt.
Vi reserverar oss för förändringar i program och byte av lokal.
Atriumsalen, Utvandrarnas hus i Växjö, torsdag 19/9, kl 9.00-16.30
Så höjer vi den lokala och regionala livsmedelsberedskapen! Inspireras av föreläsningar och strategisk framsyns- och actionworkshop i försörjningstrygghet.
Galaxen, Växjö Stadsbibliotek, torsdag 19/9, kl 12.30-16.30
Måltiderna i skolan har stor betydelse för elevernas hälsa, trivsel och lärande. Ta del av föreläsningar som ger dig både kunskap och inspiration till att utveckla skolmåltiderna på din arbetsplats.
Atriumsalen, Utvandrarnas hus, Växjö fredag 20/9, kl 9.00-13.00
Få kunskap och inspiration till hur du på olika sätt kan arbeta med minskad undernäring och matsvinn i äldreomsorgens särskilda boenden.
Galaxen, Växjö Stadsbibliotek fredag 20/9, kl 9.00-15.00
Mat och måltider har alltid varit centrala för vår kultur och samhällsbyggande. Men med dagens ohållbara matsystem och matmiljöer går utvecklingen åt fel håll. Hur kan vi skapa matmiljöer som både inkluderar människor och lokal mat, och som stödjer ett hållbart matsystem på landsbygden, i samhällen och stadsdelar?
Konserthuset i Växjö, lördag 21/9, kl 13.30-14.30
Maria Byquist och Hanna-Karin Grensman, från En svensk drake, håller en lättsam, informativ och konkret föreläsning – för dig som vill skapa förutsättningar för en trygg tillvaro och god matberedskap i händelse av samhällsstörning, kris eller krig.
Konserthuset i Växjö, lördag 21/9, kl 9.30-11.30
Lyssna till Ylvali från Groblad’s Permakultur, som byggt upp en permakulturgård med smarta lösningar. Hur kan du skapa odlingsmöjligheter där du bor? Och hur kan du använda och inspireras av naturen för att skapa små hållbara lösningar?
Få våra senaste nyheter direkt i din inkorg