Kål

Kunskapsdagarna

11-12 september

Välkommen på årets inspirerande Kunskapsdagar

I höst är det återigen dags att samlas kring det som förenar oss – maten. MAT2025 bjuder inte bara på smaker och upplevelser, utan också på seminarier och viktiga samtal om framtidens livsmedelssystem. 11–13 september, kommer bjuda på något för alla!

Den 11–12 september är det dags för årets Kunskapsdagar – två fullspäckade dagar för dig som arbetar med mat, hälsa, hållbarhet och beredskap. Vi lyfter aktuell forskning med praktiska exempel – och skapar utrymme för samtal, reflektion och samverkan.

Tillsammans utforskar vi hur vi genom engagemang och konkret handling kan bidra till en omställning i alla delar av livsmedelssystemet – för både dagens och morgondagens generationer.

Programmet uppdateras kontinuerligt. Håll dig uppdaterad genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev eller följ matsmaland på sociala medier. 

Kunskapsdagarna 11-12 september riktar sig till dig som jobbar inom:

  • Kommunal, regional och statlig verksamhet
  • Företagare
  • Intresseorganisationer
  • Politiker och beslutsfattare
  • Övriga tjänstepersoner som vill lära sig mer om området

Lördagen den 13 september öppnar seminarieprogrammet upp för allmänheten.

ÖVRIGT

Vi reserverar oss för förändringar i program och byte av lokal.

HÅLL DIG UPPDATERAD

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Visa program efter datum

10 september (1 ST)

Hållbar livsmedelsförsörjning – miljö, hälsa och beredskap i en ny politisk verklighet

PM & Vänner, Västergatan 10, Växjö 16:30 – 17.30

Hur ställer vi om till ett livsmedelssystem som möter både dagens akuta utmaningar och framtidens krav? Med denna inledande föreläsning av Elin Röös tar vi avstamp i Kunskapsdagarna – två dagar som samlar yrkesverksamma och engagerade från hela livsmedelssystemet kring frågor om hållbarhet, hälsa och livsmedelsberedskap.

Föreläsare: Elin Röös, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Elin Röös bedriver tvärvetenskaplig forskning om hållbara livsmedelssystem ur ett brett systemperspektiv.

Om föreläsningen: Föreläsningen ger en övergripande lägesbild av livsmedelsförsörjningen i Sverige, med fokus på miljö- och klimatpåverkan, folkhälsa och försörjningsförmåga. Föreläsningen belyser både positiva och negativa trender inom produktion och konsumtion, samt diskuterar möjligheter för en mer resilient och hållbar livsmedelssektor. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den svenska livsmedelsstrategin och den nya inriktningen i EU:s livsmedelspolitik, inklusive målkonflikter och styrkor i ett förändrat omvärldsläge.

11 september (4 ST)

Måltider på särskilt boende – ett tillfälle för näring och njutning?

Galaxen, Växjö Stadsbibliotek - Västra Esplanaden 7 12.30 – 16.30

I lokala styrdokument runt om i landets kommuner kan vi läsa samma sak. Måltiderna i äldreomsorgens särskilda boenden ska vara anpassade efter individens behov, och ge både näring och välbefinnande. De ska utgöra ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet.

Dagens presentationer lägger fokus på olika perspektiv av måltiden som vi behöver ta hänsyn till för att lyckas nå dit. Dagen avslutas med en gemensam dialog och sammanfattning av dagen. Vår förhoppning är att denna dag kan ge dig både kunskap och inspiration till att utveckla skolmåltiderna på din arbetsplats.

Föreläsningar

Mat och måltider på särskilt boende och mötet med de äldres likheter och olikheter
Föreläsare: Ylva Mattsson Sydner, professor emeritus i kostvetenskap vid institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet

Proteinkällor i äldreomsorgen – näringsbehov, hälsa och praktiska utmaningar
Föreläsare: Mikael Karlsson, leg. dietist och med.dr i nutritionsepidemiologi, Region Örebro län

Utfallsmått för undernäring – hur ser förekomsten av undernäring enligt GLIM ut på särskilt boende?
Föreläsare: Josephine Garpsäter, Leg Dietist, Registerhållare Senior alert

Workshop: Matfotografering för dig som jobbar med mat och måltider

Växjö konserthus 14:00 – 16.00

Lär dig ta snygga matbilder med mobilen i en kreativ workshop där du får praktiska tips om ljus, komposition och redigering. Denna workshop riktar sig till dig som vill bli bättre på att ta och använda matbilder i den verksamhet som du jobbar i. Workshopledare är matfotografen Anders Tegnér.

Kickoff: Matmiljöer som möjliggör hälsa för barn och unga

Hofs Lifs - Kungsgatan 29, Växjö 09:00 – 12.30

Hur påverkar skolmatsalen, kiosken eller idrottshallen vad barn och unga faktiskt äter? Under denna utbildande och kraftsamlande kickoff samlas vi kring frågan om hur matmiljöer kan bli en positiv kraft för hälsa och hållbarhet. Med en gemensam frukost, föreläsning och ett praktiskt labb får du nya insikter och verktyg för att, tillsammans med unga, kartlägga och förbättra matmiljöerna i deras vardag. Du blir också del av ett nätverk som fortsätter samarbeta fram till MAT 2026.

Föreläsare och workshopledare för dagen är Olga Grönvall Lund. Olga är grundare och generalsekreterare för Reformaten, en ideell förening som arbetar för att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet.

Workshop: Utveckla dina pizzakunskaper och öka din kreativitet i pizzaköket

Residensets trädgård, Växjö 15:30 – 17.00

Drömmer du om att ta ditt pizzabakande till nästa nivå? Då är denna workshop något för dig som älskar att baka pizza på fritiden och vill vässa dina kunskaper tillsammans med andra pizzapassionerade hemmabagare.

Under ledning av Ia Ahlsgård och Pontus Norberg får du tips, råd och inspiration för att utveckla dina pizzakunskaper och bli en bättre hemmabagare.

Evenemanget är riktat även till allmänheten, är kostnadsfritt och en del av Kunskapsdagarna MAT2025. 

12 september (5 ST)

Bönor på menyn - främja ett klimatsmart och hälsosamt val för framtiden

Västra Esplanaden 10–14, Växjö 9.00–12.00

I det här seminariet får du lära dig mer om baljväxter och deras avgörande roll – från jordhälsa och biologisk mångfald till näring och matglädje. Med över tre miljoner offentliga måltider som serveras dagligen i Sverige har kommuner och offentliga kök en unik möjlighet att påverka både hälsa, klimat och matvanor. Ta del av föreläsningar där du får en inspirerande och kunskapsbaserad inblick i baljväxternas potential som nyckelingrediens i framtidens offentliga måltider.

Jenny Damberg visar hur svenskodlade bönor, ärtor och linser kan lyfta såväl smakupplevelse som näringsinnehåll, samtidigt som de bidrar till hållbarhetsmål och kostnadseffektivitet. Maria Ivansson visar konkreta exempel och kreativa angreppssätt – som FoodJams – och ger tips på hur baljväxter kan bli en naturlig del av måltiden, även när barn och unga är målgruppen.  

Föreläsningar

Bönor för en smakrik och uthållig vardag i offentlig verksamhet
Föreläsare: Jenny Damberg, kokboksförfattare och frilansjournalist

Så kan svenskodlade baljväxter öka i offentliga måltider
Föreläsare: Maria Ivansson, verksamhetsledare Klimatkommunerna

Från ord till handling – hälsa och stärkt livsmedelsförsörjning som grund i en stark beredskap

Atriumsalen, Utvandrarnas hus - Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Kl. 09.00–12.30

Tänk dig en framtid där varje måltid inte bara mättar – utan också stärker vår gemensamma beredskap. Där hälsosamma livsmedel är tillgängliga för alla och där civilsamhälle, företag och offentlig sektor samarbetar för att bygga ett motståndskraftigt matsystem. I det här passet får du möta aktörer som redan tagit första steget, ta del av en modell för branschöverenskommelser och själv bidra i en workshop där vi tillsammans skapar idéer för en mer hållbar och självförsörjande livsmedelsförsörjning.

Föreläsningar

Beredskapsbygden 2.0
Föreläsare: Gunnar Petersson, ordförande Hela Sverige ska leva Kronoberg

Hälsosamma matvanor som en grund i ett starkt försvar
Föreläsare: Pernilla Fagerling, Livsmedelsakademin

Från ord till handling – stärka livsmedelsberedskapen med överenskommelser
Föreläsare: Claes Jonasson, VD för Nifa med lång erfarenhet av regional utveckling och samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

Seminariet avslutas med en workshop som leds av Nifa och där du får möjlighet att testa beredskapsöverenskommelser och knyta nya kontakter inom beredskapsfrågor.

Mat och måltider för elever med NPF

Galaxen, Växjö Stadsbibliotek - Västra Esplanaden 7, 352 31 Växjö Kl. 10.00–15.00

Skolmåltiderna ska ge eleverna möjlighet att återhämta sig och fylla på med ny energi under skoldagen. För elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som autism och ADHD kan både maten och miljön vid skolmåltiderna innebära stora utmaningar. Med kloka anpassningar kan skolmåltiderna bli lugna, trygga och förutsägbara, vilket i slutändan gynnar alla elever.

För att möjliggöra detta behöver det finnas kunskap om NPF, samverkan mellan skolans verksamheter och välfungerande rutiner. Vår förhoppning är att denna dag kan ge dig både kunskap och inspiration till att utveckla skolmåltiderna på din arbetsplats.

Föreläsningar

Integrerade skolmåltider för alla – ett lokalt utvecklingsarbete av måltidsmiljöer för elever med NPF-diagnoser
Föreläsare: Lena Samuelsson, rådgivare vid specialpedagogiska skolmyndigheten,
Stina Salmonsson, verksamhetschef service och stöd,
Ida Henriksson, måltidsutvecklare, Skövde kommun

Selektivt ätande vid NPF
Föreläsare: Sara Ask, leg dietist och Helena Cloodt, leg psykolog

Hur kan vi tillsammans skapa måltidsmiljöer där maten hamnar i magen och blir en naturlig och viktig del av barnens förskole- och skoldag?
Föreläsare: Ida Henriksson, Måltidsutvecklare i Skövde kommun

Fikaträffar - välbefinnande och gemenskap

Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö

Välkommen till ett viktigt seminarium om fikastundens sociala värde för att motverka ensamhet och social isolering särskilt bland äldre.

Organisationen Äldrekontakt arbetar för att främja hälsa och välbefinnande genom att skapa gemenskap och bryta isolering genom regelbundna fikaträffar där äldre, tillsammans med volontärer (fikavärdar) kan umgås över generationsgränserna. Fikastunderna ger en värdefull gemenskap och våra volontärer (fikavärdar) spelar en nyckelroll i detta arbete. Vi vill visa hur vår verksamhet har en positiv inverkan och skapar värdefull förändring genom att dela med oss av berättelser och resultat från vår verksamhet.

Detta seminarium riktar sig till dig som möter äldre i ditt arbete, är intresserad av äldrefrågor och att främja hälsa hos äldre. Det är också för dig som jobbar med eller vill engagera dig i volontärarbete för att bidra till ett mer inkluderande samhälle där ingen ska behöva känna sig ensam

Föreläsare: Jessica Axtelius, Äldrekontakt

Mer bönor på menyn

Växjö konserthus 09:00 – 12.00

I det här seminariet får du lära dig mer om baljväxter och deras avgörande roll från jordhälsa och biologisk mångfald till näring och matglädje. Du får också konkreta exempel på hur du kan öka användningen av baljväxter i din matlagning.

13 september (3 ST)

Fikaträffar – minskad ensamhet hos äldre

Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö 13.00-14.00

Välkommen till ett viktigt seminarium om fikastundens sociala värde för att motverka ensamhet och social isolering särskilt bland äldre.

Organisationen Äldrekontakt arbetar för att främja hälsa och välbefinnande genom att skapa gemenskap och bryta isolering genom regelbundna fikaträffar där äldre, tillsammans med volontärer (fikavärdar) kan umgås över generationsgränserna. Fikastunderna ger en värdefull gemenskap och våra volontärer (fikavärdar) spelar en nyckelroll i detta arbete. Vi vill visa hur vår verksamhet har en positiv inverkan och skapar värdefull förändring genom att dela med oss av berättelser och resultat från vår verksamhet.

Detta seminarium riktar sig till dig som möter äldre i ditt arbete, är intresserad av äldrefrågor och att främja hälsa hos äldre. Det är också för dig som jobbar med eller vill engagera dig i volontärarbete för att bidra till ett mer inkluderande samhälle där ingen ska behöva känna sig ensam

Föreläsare: Jessica Axtelius, Äldrekontakt

Selektivt ätande vid NPF

Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö

Barn med NPF som har svårt med maten? Är ditt barn selektiv med maten, har hen svårt att äta i skolan, har du som förälder testat allt men målat in dig i ett hörn? Välkomna till ett samtal om NPF-kokboken med Sara Ask, leg. dietist, och Helena Cloodt, leg. psykolog. Vi kommer att prata om vanliga svårigheter och framförallt hur man kan tänka kring mat och måltider utifrån ett låst läge, vad förenklar och hur hittar vi tillbaka till matglädjen igen?

Odla där du bor – En föreläsning om självhushållning och permakultur

Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö Kl 9.30-11.30

Lyssna till Ylvali från Groblad’s Permakultur, som byggt upp en permakulturgård med smarta lösningar. Hur kan du skapa odlingsmöjligheter där du bor? Och hur kan du använda och inspireras av naturen för att skapa små hållbara lösningar?

Nyhetsbrev

Få våra senaste nyheter direkt i din inkorg




Arrangörer