MATmarknad på Teatertorget

Den 12-13 september fylls Teatertorget med producenter från Småland och omnejd. Här kan du handla allt från närodlade grönsaker och kött från närliggande gårdar till nybakat bröd, ostar, isterband, ostkaka, sylt och mycket mer. Du träffar LRF tillsammans med Ica Maxi Redig Mat. Allt med hållbarhet i fokus såklart. Se utställarlistan nedan.

Lokala caféer och matställen, tillsammans med elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadsskolan, erbjuder mat och fika på Västergatan. Se vilka i listan nedan.

Den nationella kocktävlingen Svenska Storköksmästerskapen i professionell matlagning genomförs den 12-13 sept i Konserthuset, och i Konserthusparken är det massvis av aktiviteter för barn och ungdomar på temat rörelse och matberedskap.  

Inne i Konserthuset genomförs mängder av föreläsningar inom aktuella matfrågor under 12 sept. Den 13 sept erbjuds flera intressanta öppna föreläsningar inom matområdet.

På scenen på Västergatan finns under 12-13 ett väldigt intressant program. Se nedan.

Se specifikt schema för de olika dagarna nedan.

 

Lokala producenter på plats

Listan uppdateras löpande.

Även i år kommer flera mindre lokala producenter att sälja sina varor i begränsad volym, vilket innebär att de inte kommer att vara närvarande under hela matmarknaden. Dessa producenter hittar du strax utanför de stora tälten.

Amazing Farm- Alvesta. Bakverk, konfektyr, drycker, te.

Arles Ostkaksbageri – Färlöv  Småländsk ostkaka, hemkokt sylt.

Axelssons i Aby – Rosenfors  Potatis, jordgubbscider, jordgubbsmarmelad, hallonmarmelad

Benestads Bryggeri – Alvesta   Öl och läsk från bryggeriet med egen humleodling.

Bigård Birgitta – Örsjö  Honung, rökt honung, kakhonung, bivax och örtsalt.

Björkeryds Bigård-Urshult Olika sorters honung

Björketorps Gård – Johannishus  Egentillverkad glass, gjord på ekologiska råvaror. 

Bond-Gården – Fågelmara  Egenodlade grönsaker t ex majs, västeråsgurka

CCs Havtorns Delikatesser  – Äspered  Handtillverkade havtornsdelikatesser från egen odling.

Chilimorsan-Åseda Grönsaker, planter, honung och biprodukter.

Chokladerian – Grimslöv  Choklad, glass och konfektyr.

Ello i Lammhult Chark AB – Lammhult  Charkuteriprodukter.

Enets Marmeladeri & Kroppkakebod  – Fröset, Värnamo  Sylt, marmelad, konfektyr och kroppkakor.

Farmors – Grimslöv. Egenproducerad glass.

Fru Dill – Gårdsby Småskaligt odlade grönsaker i säsong (Västergatan, begränsad tid/volym).

Godroten AB – Oskarshamn  Kombucha, kimchi, chutney, picklat och annat sött och salt.

Grönalunds – För det goda på bordet – Hästveda  Äppelmust, bärdryck, senap, honung.

Gäsene Mejeri – Ljung  Närproducerade ostar.

 

Hovdelikatesser – Vadstena  Senap gjord på svenska senapsfrön.

Kalmarchoklad-Kalmar Ekologisk choklad.

Karin och Klas-Görans Biodling  –  Övra Källehult Tingsryd  Honung och rapsolja.

Klasamåla Gårdsmusteri – Urshult  Lokalproducerad must och äpplen.

Kosta Bryggeri – Kosta  Folköl och must från trakten med egen prägel.

Kosta Delikatess – Kosta Viltkorv, pasta och olivolja 

Kvarnagårdens Bryggeri-Braås  Folköl, hantverkssoda & tonic.

Lammet & Brödet – Alvesta  Drycker, marmelader, chutney, senap, bondkringlor samt kryddor.

Lulles (Ludvig Sörensen) – Sävsjö Chark från småländska höglandet.

Malva Gård Vemboö  – Urshult  Äppelmust, marmelader, bärdrycker.

Målajords Kött-Rottne Kött från närlandet.

Nablus Mejeri  –  Malmö  Osthantverk med råvaror från svenska gårdar. Grill- & stekostar samt färskostar.

Osthuset – Lund  Husets extralagrade ostar.

Ostkaksbageriet i Vrigstad Ostkaka och ostpajer

Plockat! – Växjö Svenskodlad och vildplockad svamp.

Ramslök by Malena-Kristianstad Torkad ramslök och produkter därav

Rinkaby Gård – Rinkaby Must och inlämning av äpplen.

Rössbogården – Nybro Honung, smaksatt honung och biprodukter.

Schweizermandel  – Ambjörnarp  Kanderade mandlar och cashewnötter, egenrostade salta mandlar, mjuk kola, med mera.

Sjöborgens Dryckeri – Moheda  Drycker, syrups, cocktail- och drinkmixer. Smaksättningar till mat, bar och bak.

Skottorps mejeri-Skottorp  Högkvalitativ egentillverkad ost.  

Småland Skafferi  – Växjö  Ost och korv. 

Solmarka Bageri-Vassmolösa. Surdegsbröd, knäckebröd

Stenlundens Hantverksbageri – Ljungby Ekologiska bakverk, bakade efter säsong 

Stens i Åseda – Korv 

Stensåkra Chark – Vetlanda Charkprodukter-korv, ölkorv, senap mm

SurdegsViggo – Rinkaby Surdegsbröd med ungdomlig passion.

Sveas i Stenslanda – Stenslanda Ostkaka på mormors recept

Totebo Gård  – Västervik  Färskt nötkött,  viltkött, diverse chark av nöt och vilt.

Urshultsbagarn – Urshult  Bröd.

Vrankunge Trädgård  – Torne Bär och grönsaker.

Yxered gårdsbageri – Totebo, Västervik  Stenugnsbakat bröd, matbröd och kaffebröd.

Åkes hemchark – Tingsryd Hemlagad chark.

Ölandschoklad – Färjestaden  Choklad & bakverk.

Överstekvarn Gotlandsdelikatesser  – Visby  Egenproducerade chilisåser, chutneys, dressingar, senap, sylt, salter, oljor med mera.

 

Program 10 sept

16-17.30 Föreläsning PM Eva Röse

18.30 Bjudning på residenset

Program 11 september

Kampradstiftelsen

15.30-17.00 Pizzaskola Residenset Hur anmäler man sig?

Klockan 13.00

Klimatkocken. En tävling som riktar sig mot högstadieelever med Hem- och konsumentkunskap i Växjö kommun. Klimatkocken är ett initiativ från hemkunskapsläraren Hanna Dickner på Fagrabäckskolan i samarbete med Växjö kommuns måltidsorganisation. Konserthuset.

Prisutdelning?

Klockan 18.00

Middag på Hofs Lifs för branchfolk

 

Program 12 september

Matseminarier i Konserthuset

Klockan 08.00 – 13.00

SM i Storkök i Konserthuset. Välkommen att titta!

Testa olika fritidsbanken ej pep

11-11.30 Fru Dill och Herrdill. Hur gör du goda vegeriska pizzor.

Klockan 11.00

Matmarknaden öppnar. Välkomna!

Kl 11.30-13.00

Lunchbjudning SM i Storkök

 

Klockan 12.00
Invigning av MAT med Maria Garmer (S), kommunstyrelsens vice ordförande, Växjö kommun tillsammans med Maria Arnholm, Landshövding och xxx , Region Kronoberg. Fanfar från elever från Katedralskolans Estetiska program. Scenen på Västergatan.

 

Kl 12.30

Tävling-Bästa kocken i måltidsorganisationen

Klockan 18.00

Matmarknaden stänger.

 

Program 13 september

Klockan 9.00-12.00

11-11.30

SM i Storkök

Kl 12.30

11.30-13.00 Lunchbjudning SM i Storkök

 

Fikavärd tid ej klart.

Ulrika Brydling på scenen Uppföljning Mathantverk + ev ny punkt

 

Klockan 10.00

Matmarknaden öppnar.

 

Klockan 10.00 – 15
Aktivitetspark i Konserthusparken med rörelse och matberedskap i fokus. Fritidsbanken

Ansiktsmålning

Pepdagen. Pep på plats i Konserthus få knäckebröd. Testa minst 

 

Klockan 12.00-13.00

 

 

Pep. med Växjös idrott kl 11

12-13.10 Surtant

Klockan 14.30

Prisutdelning av SM i Storkök på Scenen på Teatertorget.

Klockan 16.00

Matmarknaden stänger.

 

Klockan 16.00 – 19.00
VILLA & TRÄDGÅRD DE LUXE BJUDER IN
till dryckesfestival: Portarna öppnas klockan 16 den 21e september och fram till klockan 19 kommer producenter och importörer vara på plats för att erbjuda er att köpa smakprover och berätta allt och lite till om drycken. Välkomna att njuta av cider, öl, vin, läsk, must och mycket mer på Villa & Trädgård de luxe.  Mer information och biljetter hittar du här.

LÄMNA IN DINA ÄPPLEN HOS RINKABY GÅRD och få god must med dig hem direkt!
OBS – musten kommer kanske inte vara gjord på just dina äpplen, men på andra goda äpplen från trakten. Inlämning sker 12 september klockan 11.00 – 18.00, 13 september, klockan 10.00 – 16.00.

Sugen på mat, dryck eller fika?

Njut av lokalproducerad mat och dryck, ta en fika, prata matberedskap med LRF eller varför inte anmäla dig till en vinprovning de luxe? Här hittar du något för alla smaker. 

Isterband med dillstuvade potatis och senap. Välj bland några av de isterband och de olika senapssorterna som finns att köpa  på matmarknaden. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö

Brynt skogssvamp med dillstuvad potatis och senap. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö

 

Fika från ett av stans konditorier. Ingers i Växjö

Lunch eller middag med lokala inslag. Restaurang Galai på Teatertorget 

Hemlagade, grillade korvar med bröd.  Åkes hemchark i Tingsryd

Lokalproducerad prisbelönt glass. Farmors i Grimslöv

XXXX.  Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö

Pizza på lokala råvaror-Pontas Pizzagram, Växjö

Äppelmust gjord på äpplen från Växjö med omnejd. Rinkaby Gård-Rinkaby

XXXX. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö

Småländskt hantverksöl och must. Kosta Bryggeri, Kosta

Öl och läsk från det lokala bryggeriet med egen humleodling. Benestad Bryggeri, Alvesta

Färskt och lokalproducerat kranmärkt växjövatten serveras självklart också. 

Matberedskap med LRF och Ica Maxi Redig MAT

Varför är det så viktigt att välja svenskproducerad mat och hur bidrar den till ett tryggare Sverige? 

Redig Mat från Trakten är ett samarbete mellan tolv ICA Maxi-butiker och LRF. Samarbetet bygger på sex kriterier som avgör vilka produkter som får kallas Redig Mat. Idag finns över 1000 produkter i Redig Mat-sortimentet. Produkterna kan komma från både små och stora leverantörer, så länge de uppfyller kraven för att ingå i sortimentet. Alla de tolv butikerna har tillgång till Redig Mat-produkterna.

Under fredagen och lördagen 12-13 september,  kan du träffa representanter från LRF och Redig MAT för att diskutera mat och matberedskap. Delta i tävlingen om en Redig-Mat kasse full av lokala delikatesser, värde 500 kronor.

Här kan du läsa mer om mat och beredskap

Plats: Teatertorget, norra delen

 

Övriga evenemang 

Mattävlingar på Konserthuset

12-13 Sept

SM I Storkök

 

 

11 sept

KLIMATKOCKEN

Torsdagen 11 september genomförs Fagrabäckskolans klimatkock. En tävling som riktar sig mot högstadieelever med Hem- och konsumentkunskap i Växjö kommun. Klimatkocken är ett initiativ från hemkunskapsläraren Hanna Dickner på Fagrabäckskolan i samarbete med Växjö kommuns måltidsorganisation. Målet med tävlingen är att eleverna på ett roligt och utmanande sätt ska bli mer medvetna om miljöfrågor som rör våra matvanor. Hemkunskapslärarna vill med tävlingen öppna ögonen för ungdomarna att våga prova andra alternativ och genom att använda sig av matkalkylatorn förstå matens klimatpåverkan och påverkan på den biologiska mångfalden.

 

Fre 12 sept

Bästa kocken i Växjö kommun

Välkommen att titta!

 

 

 

 

 

Arrangörer