Händer på Teatertorget, i Konserthuset, Konserthusparken och på Västergatan
Den 20–21 september fylls Teatertorget med producenter från Småland och omnejd. Här kan du handla allt från närodlade grönsaker och kött från närliggande gårdar till nybakat bröd, ostar, isterband, ostkaka, sylt och mycket mer. Se utställarlistan nedan.
Lokala kaféer och restauranger, tillsammans med elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadsskolan, erbjuder mat och fika. Se vilka i listan nedan.
Flera stora mattävlingar med start SM i Mathantverk den 19 sept genomförs i Konserthuset, och i Konserthusparken är det massvis av aktiviteter för barn och ungdomar på temat rörelse, biologisk mångfald och matberedskap. På Västergatan kan du provsmaka vildsvinskött, träffa LRF och prata matberedskap, handla produkter av deltagarna från SM i Mathantverk och mycket mer. Allt med hållbarhet i fokus såklart.
Se specifikt schema för de olika dagarna nedan.
Var med och tävla: vad finns i Fru Dills hemliga låda?
Är du redo att anta utmaningen och skapa en sallad med råvaror från Fru Dills hemliga låda? Vem vågar prova? Delta i vår inspirerande salladsworkshop där Fru Dill från Gårdsby delar sina bästa tips och råd. Lär dig hur vi kan bredda vår syn på sallad och utforska fördelarna med att använda säsongens grönsaker på nya och spännande sätt.
Plats: Scenen på Matmarknaden
Vill du vara med? Tävla om två exklusiva platser till denna unika upplevelse!
Skicka din anmälan senast torsdag 19 september kl. 12 till henrik.cajnerud@vaxjo.se för att delta i utlottningen.
Välkommen att upptäcka sallad på ett helt nytt sätt!
Vinn en brunchbjudning eller ett äkta småländskt kafferep!
Ta chansen och vinn en brunch eller ett kafferep på sju sorters kakor tillagad och serverad av restaurang- och bagerielever från Kungsmad. Allt tillagat på råvaror från våra lokala producenter och har ett värde av 295 kronor.
Brunch – fredag 20 september, klockan 12.00. Lördag 21 september klockan 11.00.
Småländskt kafferep – fredag 20 september, klockan 14.00. Lördag klockan 13.00.
Du deltar i tävlingen genom att finnas på plats senast 15 minuter innan den bjudning du vill gå på (vid scenen på Teatertorgets nordvästra hörn)
Lokala producenter på MATmarknaden
I år kommer flera mindre lokala producenter att sälja sina varor i begränsad volym, vilket innebär att de inte kommer att vara närvarande under hela matmarknaden. Dessa producenter hittar du i tälten längs Västergatan, markerade med “Västergatan, begränsad tid/volym” vid respektive producent nedan.
Under MATmarknaden kommer flera deltagare i SM i Mathantverk att sälja sina högkvalitativa produkter efter tävlingens avslut. Dessa produkter kommer att vara tillgängliga i tälten längs Västergatan, markerade med “Västergatan, SM i Mathantverk” vid respektive producent. Försäljningen startar fredag kl. 14.00 när tävlingen är över.
Anna-Karins skafferi – Torhamn Kryddad och klassisk chutney, sylt och marmelad (Västergatan, SM i Mathantverk).
Arles Ostkaksbageri – Färlöv Småländsk ostkaka, hemkokt sylt.
Axelssons i Aby – Rosenfors Potatis, jordgubbscider, jordgubbsmarmelad, hallonmarmelad
Benestads Bryggeri – Alvesta Öl och läsk från bryggeriet med egen humleodling.
Bigård Birgitta – Örsjö Honung, rökt honung, kakhonung, bivax och örtsalt.
Biprodukter i Småland – Växjö Härproducerad honung i liten skala (Västergatan, begränsad tid/volym)
Björkeryds Bigård – Tingsryd Olika sorters honung.
Björketorps Gård – Johannishus Egentillverkad glass, gjord på ekologiska råvaror.
Bond-Gården – Fågelmara Egenodlade grönsaker t ex majs, västeråsgurka
CCs Havtorns Delikatesser – Äspered Handtillverkade havtornsdelikatesser från egen odling.
Chokladerian – Grimslöv Choklad, glass och konfektyr.
Ebbas gröna – Rydaholm Grönsaker i säsong (Västergatan, begränsad tid/volym).
Edhe Gårdsmejeri – Ljusne Hantverksostar från fjällkor (Västergatan, SM i Mathantverk).
Ekekulls produkter – Vetlanda Kantarelldipp, Granskottssirap, äppelmust (Västergatan, SM i Mathantverk)
Ello i Lammhult Chark AB – Lammhult Charkuteriprodukter.
Enets Marmeladeri & Kroppkakebod – Fröset, Värnamo Sylt, marmelad, konfektyr och kroppkakor.
Framtida Bruks Gårdsmejeri – Svängsta Getost, getkorv, ostkaka.
Fru Dill – Gårdsby Småskaligt odlade grönsaker i säsong (Västergatan, begränsad tid/volym).
Godroten AB – Oskarshamn Kombucha, kimchi, chutney, picklat och annat sött och salt.
Grönalunds – För det goda på bordet – Hästveda Äppelmust, bärdryck, senap, honung.
Gäsene Mejeri – Ljung Närproducerade ostar.
Harshults Fårostmejeri – Braås Ostkaka, kalvdans, hemost.
Hovsenap – Vadstena Senap gjord på svenska senapsfrön.
Ingegerds ostkaka-Kalmar Ostkaka (bl a glutenfri) och sylt i olika former (Västergatan, SM i Mathantverk)
Kalmarchoklad-Kalmar Ekologisk choklad.
Karin och Klas-Görans Biodling – Övra Källehult Tingsryd Honung och rapsolja.
Klasamåla Gårdsmusteri – Urshult Lokalproducerad must och äpplen.
Kosta Bryggeri – Kosta Folköl och must från trakten med egen prägel.
Kosta Delikatess – Kosta Viltkorv, pasta och olivolja
Krulliga Hästen – Gemla Högkvalitativ honung och kryddor.
Kvarnagårdens Bryggeri-Braås Folköl, hantverkssoda & tonic.
Källsjö Bryggeri-Ullared Mousserande odlat alkoholfritt te (Västergatan, SM i Mathantverk).
Lammet & Brödet – Alvesta Drycker, marmelader, chutney, senap, bondkringlor samt kryddor.
Linnebjörkegård-Gårdsby Ägg – Dädesjö Ägg, rapsolja.
Lisas Bakgård i Åby – Åby Knäckebröd. (Västergatan, SM i Mathantverk).
Lulles (Ludvig Sörensen) – Sävsjö Chark från småländska höglandet.
Malva Gård Vemboö – Urshult Äppelmust, marmelader, bärdrycker.
Nablus Mejeri – Malmö Osthantverk med råvaror från svenska gårdar. Grill- & stekostar samt färskostar.
Odensjö Hemlagad – Ljungby Högkvalitativ Balsamico på äpple. (Västergatan, SM i Mathantverk)
Osthuset – Lund Husets extralagrade ostar.
Plockat! – Växjö Svenskodlad och vildplockad svamp.
Restaurang- och Livsmedelsprogrammet Kungsmadskolan – Växjö. Riktigt goda kakor bakade av eleverna.
Rinkaby Gård – Rinkaby Must och inlämning av äpplen.
Rössbogården – Nybro Honung, smaksatt honung och biprodukter.
Schweizermandel – Ambjörnarp Kanderade mandlar och cashewnötter, egenrostade salta mandlar, mjuk kola, med mera.
Sjöborgens Dryckeri – Moheda Drycker, syrups, cocktail- och drinkmixer. Smaksättningar till mat, bar och bak.
Skottorps mejeri-Skottorp Högkvalitativ egentillverkad ost.
Skurö Gårdsmejeri och Butik – Figeholm Oskarshamn Delikatessostar, mathantverk
Småland Skafferi – Växjö Ost och korv.
Stenlundens Hantverksbageri – Ljungby Ekologiska bakverk, bakade efter säsong (Västergatan, SM i Mathantverk).
Stens i Åseda – Korv
Stensåkra Chark – Vetlanda Charkprodukter-korv, ölkorv, senap mm
SurdegsViggo – Rinkaby Surdegsbröd med ungdomlig passion.
Sveas i Stenslanda – Stenslanda Ostkaka på mormors recept (Västergatan, begränsad tid/volym)
Säljeryds Skafferi – Ingelstad Honung, sylt, örtsalt, saft, grönsaker och bär.
Totebo Gård – Västervik Färskt nötkött, viltkött, diverse chark av nöt och vilt.
Tybako – Elsemåla Hembakat bröd, frallor och sötsaker med tysk influens (Västergatan, SM i Mathantverk)
Urshultsbagarn – Urshult Bröd.
Vrankunge Trädgård – Torne Bär och grönsaker.
Widowmakers BBQ – Asarum Kryddblandningar, BBQ såser, chilisåser.
Yxered gårdsbageri – Totebo, Västervik Stenugnsbakat bröd, matbröd och kaffebröd.
Åkes hemchark – Tingsryd Hemlagad chark.
Ölandschoklad – Färjestaden Choklad & bakverk.
Överstekvarn Gotlandsdelikatesser – Visby Egenproducerade chilisåser, chutneys, dressingar, senap, sylt, salter, oljor med mera.
Program 19 september
Klockan 11.00 – 19.00
SM i Mathantverk i Konserthuset. Välkommen att titta!
Program 20 september
Klockan 11.00
Matmarknaden öppnar.
Klockan 11.00
Invigning av MAT med Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande, Växjö kommun tillsammans med Stefan Carlsson, Landsbygdsdirektör, Länsstyrelsen. Fanfar från elever från Katedralskolans Estetiska program. Scenen på Teatertorget.
Klockan 11.30
Nya signatärer av Växjödeklarationen med Pernilla Bodin (MP), ordförande kommunstyrelsens hållbarhetsutskott, Växjö kommun. Fanfar från elever från Katedralskolans Estetiska program. Scenen på Teatertorget.
Klockan 12.00-13.00
Prisutdelning SM i Mathantverk. Scenen på Teatertorget. Livesändning på Youtube. Fanfar från elever från Katedralskolans Estetiska program.
Klockan 12 – 13.30
Brunchbjudning. Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan tillagar och serverar en brunch baserad på lokala råvaror. Obs! För att delta i utlottningen om platser (en eller två) värda 295 kr/person så ska du vara på plats senast 11.45 för dragningen.
Klockan 13.00
Klimatkocken. En tävling som riktar sig mot högstadieelever med Hem- och konsumentkunskap i Växjö kommun. Klimatkocken är ett initiativ från hemkunskapsläraren Hanna Dickner på Fagrabäckskolan i samarbete med Växjö kommuns måltidsorganisation. Konserthuset.
Klockan 14.00 – 15.00
Kafferepsbjudning. Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan tillagar och serverar ett kafferep baserad på lokala råvaror. Obs! För att delta i utlottningen om platser (en eller två) värda 295 kr/person så ska du vara på plats senast 13.45 för dragningen.
Klockan 15.30
Prisutdelning Klimatkocken, Scenen på Teatertorget.
Klockan 16.00
Seminarierna som genomförts tors-fre summeras. Scenen på Teatertorget.
Klockan 18.00
Matmarknaden stänger.
Program 21 september
Klockan 9.30 – 13.30
Odla där du bor – En föreläsning om självhushållning & permakultur”. Konserthuset. Läs mer här.
Klockan 10.00
Matmarknaden öppnar.
Klockan 10.00
Kocktävlingen Årets kockelever i Konserthuset och i konserthusparken. En prestigefull nationell lagtävling där elever från landets restaurangskolor tävlar.
Klockan 10.00 – 13.00
Om kriget kommer? Beredskapsaktiviteter i Konserthusparken. Att använda ett eldstål, Laga mat utan elektricitet med beredskapsugn, Rena vatten och använda produkter som lifestraw. Gör en egen lampa med petflaska.
Klockan 10.30 – 15
Aktivitetspark i konserthusparken med rörlighet och matberedskap i fokus – Hoppborg, Lär dig göra en kullerbytta, Ansiktsmålning med biologisk mångfald i fokus, Käpphästhoppning på bana med 4H (kl 11-15). Beredskap. Lär dig använda ett tändstål, gör en lampa av en petflaska och mycket mer.
Klockan 11.00 – 12.30
Brunchbjudning. Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadsskolan, tillagar och serverar en brunch baserad på lokala råvaror. Obs! För att delta i utlottningen om platser (en eller två) värda 295 kr/person så ska du vara på plats senast 10.45 för dragningen.
Klockan 12.00-13.00
Går det göra en sallad på grönsaker från Fru Dills hemliga låda? Vem vågar testa?Salladsworkshop. Tips och råd från Fru Dill i Gårdsby. Hur breddar vi synen på sallad och vikten av att våga använda grönsaker i säsong ännu mer. Plats: Scenen på Matmarknaden.
Klockan 13.00 – 14.00
Kafferepsbjudning. Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan tillagar och serverar ett kafferep baserad på lokala råvaror. Obs! För att delta i utlottningen om platser (en eller två) värda 295 kr/person behöver du vara på plats senast 13.45 för dragningen.
Klockan 13.30-14.30
Föreläsning: Var inte rädd, var förberedd!
En lättsam, informativ och konkret föreläsning för att uppmuntra och hjälpa medborgarna att skapa förutsättningar för en trygg tillvaro och god matberedskap i händelse av samhällsstörning, kris eller krig. Konserthuset. Anmäl dig här!
Klockan 14.15
Fria Ordets Hus 10 år. Det ska vi fira! Scenen på Teatertorget.
Klockan 14.30
Prisutdelning av Årets kockelever på Scenen på Teatertorget.
Klockan 16.00
Matmarknaden stänger.
Klockan 16.00 – 19.00
VILLA & TRÄDGÅRD DE LUXE BJUDER IN till dryckesfestival: Portarna öppnas klockan 16 den 21e september och fram till klockan 19 kommer producenter och importörer vara på plats för att erbjuda er att köpa smakprover och berätta allt och lite till om drycken. Välkomna att njuta av cider, öl, vin, läsk, must och mycket mer på Villa & Trädgård de luxe. Mer information och biljetter hittar du här.
LÄMNA IN DINA ÄPPLEN HOS RINKABY GÅRD och få god must med dig hem direkt!
OBS – musten kommer kanske inte vara gjord på just dina äpplen, men på andra goda äpplen från trakten. Inlämning sker 20 september klockan 11.00 – 18.00, 21 september, klockan 10.00 – 16.00.
Sugen på mat, dryck eller fika?
Njut av lokalproducerad mat och dryck, ta en fika, prata matberedskap med LRF eller varför inte anmäla dig till en vinprovning de luxe? Här hittar du något för alla smaker.
Isterband med dillstuvade potatis och senap. Välj bland några av de isterband och de olika senapssorterna som finns att köpa på matmarknaden. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Brynt skogssvamp med dillstuvad potatis och senap. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Raggmunk med fläsk och lingon på lokala varor. Vrankunge Trädgård-Torne
Fika från ett av stans konditorier. Hennings Konditori i Växjö
Lunch eller middag med lokala inslag. Restaurang Galai på Teatertorget
Hemlagade, grillade korvar med bröd. Åkes hemchark i Tingsryd
Lokalproducerad prisbelönt glass. Farmors i Grimslöv
Ljummen äppelkaka på närodlade äpplen. Serveras med egengjord vaniljsås. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Pizza på lokala råvaror-Pontas Pizzagram, Växjö
Äppelmust gjord på äpplen från Växjö med omnejd. Rinkaby Gård-Rinkaby
Kaffe och nypressad must. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Småländskt hantverksöl och must. Kosta Bryggeri, Kosta
Öl och läsk från det lokala bryggeriet med egen humleodling. Benestad Bryggeri, Alvesta
Färskt och lokalproducerat kranmärkt växjövatten serveras också.
Matberedskap med LRF och Ica Maxi Redig MAT
Varför är det så viktigt att välja svenskproducerad mat och hur bidrar den till ett tryggare Sverige?
Redig Mat från Trakten är ett samarbete mellan tolv ICA Maxi-butiker och LRF. Samarbetet bygger på sex kriterier som avgör vilka produkter som får kallas Redig Mat. Idag finns över 1000 produkter i Redig Mat-sortimentet. Produkterna kan komma från både små och stora leverantörer, så länge de uppfyller kraven för att ingå i sortimentet. Alla de tolv butikerna har tillgång till Redig Mat-produkterna.
Under fredagen och lördagen 20-21 september, kan du träffa representanter från LRF och Redig MAT för att diskutera mat och matberedskap. Delta i tävlingen om en Redig-Mat kasse full av lokala delikatesser, värde 500 kronor.
Här kan du läsa mer om mat och beredskap
Plats: Västergatan
Övriga evenemang
Mattävlingar på Konserthuset
SM I MATHANTVERK
På torsdagen den 19 september fylls Konserthuset med över 200 mathantverkare från hela landet som tävlar i över 50 klasser om att bli svensk mästare i Mathantverk.
Sammanlagt är det 227 producenter som deltar i kategorierna Bageri, Bär-, frukt- och grönsaksförädling, Charkuteri, Fiskförädling, Hantverksdryck, Mejeri samt Övrigt mathantverk som 2024 består av Glass & Sorbet samt Innovativt mathantverk.
Av de anmälda kommer 13 företag från Kronobergs län, vilket är det högsta antal någonsin.
Mer info om tävlingen och deltagarna finns på eldrimner.se.
KLIMATKOCKEN
Fredagen den 20 september genomförs Fagrabäckskolans klimatkock. En tävling som riktar sig mot högstadieelever med Hem- och konsumentkunskap i Växjö kommun. Klimatkocken är ett initiativ från hemkunskapsläraren Hanna Dickner på Fagrabäckskolan i samarbete med Växjö kommuns måltidsorganisation. Målet med tävlingen är att eleverna på ett roligt och utmanande sätt ska bli mer medvetna om miljöfrågor som rör våra matvanor. Hemkunskapslärarna vill med tävlingen öppna ögonen för ungdomarna att våga prova andra alternativ och genom att använda sig av matkalkylatorn förstå matens klimatpåverkan och påverkan på den biologiska mångfalden.
ÅRETS KOCKELEVER
Den 21 september genomförs finalen för Årets Kockelever, en nationell lagtävling där elever från landets restaurangskolor tävlar. Genom tävlingen är målet att främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.
Välkommen att titta!
VINPROVNINGAR DELUXE
(Gratis entré ingår till Dryckesfestivalen vid köp av biljett till vinprovning).
VAD ÄR NATURVIN? 21 september klockan 15:00
Hantverksviner som alternativ till industriell produktion har bubblat ungefär sedan Systembolaget introducerade BiBen. Precis som våra småskaliga mathantverkare med kärlek till ursprunget finns det vinbönder som lyfter fram det finaste deras jordar kan ge och med varsam hand förädlar druvorna med minimala tillsatser för att vi ska få njuta av viner med maximal smakrikedom! Begreppet Naturvin innefattar allt detta när Villa de luxe bjuder in till vinprovning. Vi provar fem olika viner. Ingen förkunskap behövs.
BUBBELBPROVNING 21 september klockan 17:00
Kom och prova mousserande viner. Vi provar fyra olika bubbel och fördjupar oss i naturliga viner av toppkvalitet från de mest kända områdena. Ingen förkunskap behövs. Självklart avslutar vi med champagne! Biljetter till vinprovningarna finns här.