Den 12-13 september fylls Teatertorget med producenter från Småland och omnejd. Här kan du handla allt från närodlade grönsaker och kött från närliggande gårdar till nybakat bröd, ostar, isterband, ostkaka, sylt och mycket mer. Du träffar LRF tillsammans med Ica Maxi Redig Mat. Allt med hållbarhet i fokus såklart. Se utställarlistan nedan.
Lokala caféer och matställen, tillsammans med elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadsskolan, erbjuder mat och fika på Västergatan. Se vilka i listan nedan.
Den nationella kocktävlingen Svenska Storköksmästerskapen i professionell matlagning genomförs den 12-13 sept i Konserthuset, och i Konserthusparken är det massvis av aktiviteter för barn och ungdomar på temat rörelse och matberedskap.
Inne i Konserthuset genomförs mängder av föreläsningar inom aktuella matfrågor under 12 sept. Den 13 sept erbjuds flera intressanta öppna föreläsningar inom matområdet.
På scenen på Västergatan finns under 12-13 ett väldigt intressant program. Se nedan.
Se specifikt schema för de olika dagarna nedan.
Lokala producenter på plats
Listan uppdateras löpande.
Även i år kommer flera mindre lokala producenter att sälja sina varor i begränsad volym, vilket innebär att de inte kommer att vara närvarande under hela matmarknaden. Dessa producenter hittar du strax utanför de stora tälten.
Amazing Farm- Alvesta. Bakverk, konfektyr, drycker, te.
Arles Ostkaksbageri – Färlöv Småländsk ostkaka, hemkokt sylt.
Axelssons i Aby – Rosenfors Potatis, jordgubbscider, jordgubbsmarmelad, hallonmarmelad
Benestads Bryggeri – Alvesta Öl och läsk från bryggeriet med egen humleodling.
Bigård Birgitta – Örsjö Honung, rökt honung, kakhonung, bivax och örtsalt.
Björkeryds Bigård-Urshult Olika sorters honung
Björketorps Gård – Johannishus Egentillverkad glass, gjord på ekologiska råvaror.
Bond-Gården – Fågelmara Egenodlade grönsaker t ex majs, västeråsgurka
CCs Havtorns Delikatesser – Äspered Handtillverkade havtornsdelikatesser från egen odling.
Chilimorsan-Åseda Grönsaker, planter, honung och biprodukter.
Chokladerian – Grimslöv Choklad, glass och konfektyr.
Ello i Lammhult Chark AB – Lammhult Charkuteriprodukter.
Enets Marmeladeri & Kroppkakebod – Fröset, Värnamo Sylt, marmelad, konfektyr och kroppkakor.
Farmors – Grimslöv. Egenproducerad glass.
Fru Dill – Gårdsby Småskaligt odlade grönsaker i säsong (Västergatan, begränsad tid/volym).
Godroten AB – Oskarshamn Kombucha, kimchi, chutney, picklat och annat sött och salt.
Grönalunds – För det goda på bordet – Hästveda Äppelmust, bärdryck, senap, honung.
Gäsene Mejeri – Ljung Närproducerade ostar.
Hovdelikatesser – Vadstena Senap gjord på svenska senapsfrön.
Kalmarchoklad-Kalmar Ekologisk choklad.
Karin och Klas-Görans Biodling – Övra Källehult Tingsryd Honung och rapsolja.
Klasamåla Gårdsmusteri – Urshult Lokalproducerad must och äpplen.
Kosta Bryggeri – Kosta Folköl och must från trakten med egen prägel.
Kosta Delikatess – Kosta Viltkorv, pasta och olivolja
Kvarnagårdens Bryggeri-Braås Folköl, hantverkssoda & tonic.
Lammet & Brödet – Alvesta Drycker, marmelader, chutney, senap, bondkringlor samt kryddor.
Lulles (Ludvig Sörensen) – Sävsjö Chark från småländska höglandet.
Malva Gård Vemboö – Urshult Äppelmust, marmelader, bärdrycker.
Målajords Kött-Rottne Kött från närlandet.
Nablus Mejeri – Malmö Osthantverk med råvaror från svenska gårdar. Grill- & stekostar samt färskostar.
Osthuset – Lund Husets extralagrade ostar.
Ostkaksbageriet i Vrigstad Ostkaka och ostpajer
Plockat! – Växjö Svenskodlad och vildplockad svamp.
Ramslök by Malena-Kristianstad Torkad ramslök och produkter därav
Rinkaby Gård – Rinkaby Must och inlämning av äpplen.
Rössbogården – Nybro Honung, smaksatt honung och biprodukter.
Schweizermandel – Ambjörnarp Kanderade mandlar och cashewnötter, egenrostade salta mandlar, mjuk kola, med mera.
Sjöborgens Dryckeri – Moheda Drycker, syrups, cocktail- och drinkmixer. Smaksättningar till mat, bar och bak.
Skottorps mejeri-Skottorp Högkvalitativ egentillverkad ost.
Småland Skafferi – Växjö Ost och korv.
Solmarka Bageri-Vassmolösa. Surdegsbröd, knäckebröd
Stenlundens Hantverksbageri – Ljungby Ekologiska bakverk, bakade efter säsong
Stens i Åseda – Korv
Stensåkra Chark – Vetlanda Charkprodukter-korv, ölkorv, senap mm
SurdegsViggo – Rinkaby Surdegsbröd med ungdomlig passion.
Sveas i Stenslanda – Stenslanda Ostkaka på mormors recept
Totebo Gård – Västervik Färskt nötkött, viltkött, diverse chark av nöt och vilt.
Urshultsbagarn – Urshult Bröd.
Vrankunge Trädgård – Torne Bär och grönsaker.
Yxered gårdsbageri – Totebo, Västervik Stenugnsbakat bröd, matbröd och kaffebröd.
Åkes hemchark – Tingsryd Hemlagad chark.
Ölandschoklad – Färjestaden Choklad & bakverk.
Överstekvarn Gotlandsdelikatesser – Visby Egenproducerade chilisåser, chutneys, dressingar, senap, sylt, salter, oljor med mera.
Program 10 sept
16-17.30 Föreläsning PM Eva Röse
18.30 Bjudning på residenset
Program 11 september
Kampradstiftelsen
15.30-17.00 Pizzaskola Residenset Hur anmäler man sig?
Klockan 13.00
Klimatkocken. En tävling som riktar sig mot högstadieelever med Hem- och konsumentkunskap i Växjö kommun. Klimatkocken är ett initiativ från hemkunskapsläraren Hanna Dickner på Fagrabäckskolan i samarbete med Växjö kommuns måltidsorganisation. Konserthuset.
Prisutdelning?
Klockan 18.00
Middag på Hofs Lifs för branchfolk
Program 12 september
Matseminarier i Konserthuset
Klockan 08.00 – 13.00
SM i Storkök i Konserthuset. Välkommen att titta!
Testa olika fritidsbanken ej pep
11-11.30 Fru Dill och Herrdill. Hur gör du goda vegeriska pizzor.
Klockan 11.00
Matmarknaden öppnar. Välkomna!
Kl 11.30-13.00
Lunchbjudning SM i Storkök
Klockan 12.00
Invigning av MAT med Maria Garmer (S), kommunstyrelsens vice ordförande, Växjö kommun tillsammans med Maria Arnholm, Landshövding och xxx , Region Kronoberg. Fanfar från elever från Katedralskolans Estetiska program. Scenen på Västergatan.
Kl 12.30
Tävling-Bästa kocken i måltidsorganisationen
Klockan 18.00
Matmarknaden stänger.
Program 13 september
Klockan 9.00-12.00
11-11.30
SM i Storkök
Kl 12.30
11.30-13.00 Lunchbjudning SM i Storkök
Fikavärd tid ej klart.
Ulrika Brydling på scenen Uppföljning Mathantverk + ev ny punkt
Klockan 10.00
Matmarknaden öppnar.
.
Klockan 10.00 – 15
Aktivitetspark i Konserthusparken med rörelse och matberedskap i fokus. Fritidsbanken
Ansiktsmålning
Pepdagen. Pep på plats i Konserthus få knäckebröd. Testa minst
Klockan 12.00-13.00
Pep. med Växjös idrott kl 11
12-13.10 Surtant
Klockan 14.30
Prisutdelning av SM i Storkök på Scenen på Teatertorget.
Klockan 16.00
Matmarknaden stänger.
Klockan 16.00 – 19.00
VILLA & TRÄDGÅRD DE LUXE BJUDER IN till dryckesfestival: Portarna öppnas klockan 16 den 21e september och fram till klockan 19 kommer producenter och importörer vara på plats för att erbjuda er att köpa smakprover och berätta allt och lite till om drycken. Välkomna att njuta av cider, öl, vin, läsk, must och mycket mer på Villa & Trädgård de luxe. Mer information och biljetter hittar du här.
LÄMNA IN DINA ÄPPLEN HOS RINKABY GÅRD och få god must med dig hem direkt!
OBS – musten kommer kanske inte vara gjord på just dina äpplen, men på andra goda äpplen från trakten. Inlämning sker 12 september klockan 11.00 – 18.00, 13 september, klockan 10.00 – 16.00.
Sugen på mat, dryck eller fika?
Njut av lokalproducerad mat och dryck, ta en fika, prata matberedskap med LRF eller varför inte anmäla dig till en vinprovning de luxe? Här hittar du något för alla smaker.
Isterband med dillstuvade potatis och senap. Välj bland några av de isterband och de olika senapssorterna som finns att köpa på matmarknaden. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Brynt skogssvamp med dillstuvad potatis och senap. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Fika från ett av stans konditorier. Ingers i Växjö
Lunch eller middag med lokala inslag. Restaurang Galai på Teatertorget
Hemlagade, grillade korvar med bröd. Åkes hemchark i Tingsryd
Lokalproducerad prisbelönt glass. Farmors i Grimslöv
XXXX. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Pizza på lokala råvaror-Pontas Pizzagram, Växjö
Äppelmust gjord på äpplen från Växjö med omnejd. Rinkaby Gård-Rinkaby
XXXX. Elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö
Småländskt hantverksöl och must. Kosta Bryggeri, Kosta
Öl och läsk från det lokala bryggeriet med egen humleodling. Benestad Bryggeri, Alvesta
Färskt och lokalproducerat kranmärkt växjövatten serveras självklart också.
Matberedskap med LRF och Ica Maxi Redig MAT
Varför är det så viktigt att välja svenskproducerad mat och hur bidrar den till ett tryggare Sverige?
Redig Mat från Trakten är ett samarbete mellan tolv ICA Maxi-butiker och LRF. Samarbetet bygger på sex kriterier som avgör vilka produkter som får kallas Redig Mat. Idag finns över 1000 produkter i Redig Mat-sortimentet. Produkterna kan komma från både små och stora leverantörer, så länge de uppfyller kraven för att ingå i sortimentet. Alla de tolv butikerna har tillgång till Redig Mat-produkterna.
Under fredagen och lördagen 12-13 september, kan du träffa representanter från LRF och Redig MAT för att diskutera mat och matberedskap. Delta i tävlingen om en Redig-Mat kasse full av lokala delikatesser, värde 500 kronor.
Här kan du läsa mer om mat och beredskap
Plats: Teatertorget, norra delen
Övriga evenemang
Mattävlingar på Konserthuset
12-13 Sept
SM I Storkök
11 sept
KLIMATKOCKEN
Torsdagen 11 september genomförs Fagrabäckskolans klimatkock. En tävling som riktar sig mot högstadieelever med Hem- och konsumentkunskap i Växjö kommun. Klimatkocken är ett initiativ från hemkunskapsläraren Hanna Dickner på Fagrabäckskolan i samarbete med Växjö kommuns måltidsorganisation. Målet med tävlingen är att eleverna på ett roligt och utmanande sätt ska bli mer medvetna om miljöfrågor som rör våra matvanor. Hemkunskapslärarna vill med tävlingen öppna ögonen för ungdomarna att våga prova andra alternativ och genom att använda sig av matkalkylatorn förstå matens klimatpåverkan och påverkan på den biologiska mångfalden.
Fre 12 sept
Bästa kocken i Växjö kommun
Välkommen att titta!