Nyheter

SM i Mathantverk blev startskottet för Emilias glasskarriär

10/6 2024

Den 19–20 september avgörs SM i Mathantverk i samband med årets MAT. Emilia Hildingsson som driver Farmors i Grimslöv har tävlat i SM i Mathantverk två gånger och vunnit flera priser. För henne blev tävlingen ett sätt att utvecklas och ny ut till nya kunder.

– Jag tillverkade min första glass i juni 2020 och tre månader senare deltog jag i SM i Mathantverk. Där och då visste jag inte riktigt vad jag gav mig in på, utan jag såg medverkan mest som en rolig grej. I SM 2020 tog vår hallonglass silver och det förändrade väldigt mycket för oss då vinsten gav oss stor medial uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.

Emilia minns att veckorna efter tävlingen köade kunderna till den lilla gårdsboden för att få tag på den prisvinnande glassen. Än idag är hallonglassen en av hennes mest sålda smaker. På frågan om vad som utgör bra mathantverk, svarar hon att det är noggrant utvalda råvaror och en genomtänkt, småskalig process.

I oktober 2023 tävlade Emilia i SM Mathantverk igen.

– Då tog vår rabarberglass silver, medan vår jordgubbssorbet och hallonsylt fick brons, säger Emilia som tycker att fler borde ska ta chansen att anmäla sig till att tävla i SM i Mathantverk, dels för att det är lärorikt, dels för att det är kul att få träffa andra matproducenter.

 -Jag är ingen tävlingsmänniska, men jag uppskattar delen i SM i Mathantverk att efter tävlingen få provsmaka deltagarnas bidrag. Det är väldigt trevligt och lärorikt att få smaka sina branschkollegors produkter, säger Emilia och avslöjar att hon planerar att anmäla sig till tävlingen även i år. Till alla andra mathantverkare som funderar på att tävla, säger hon: “Passa på att anmäla er till tävlingen, det blir kul!”

Slutligen, var träffar man dig under MAT?

 – Jag kommer att ha en monter inne i Mattältet där man kan köpa våra handgjorda chokladpraliner, kolastänger och övrig konfektyr som vi tillverkar under varumärket Chokladerian. Vi kommer även att ha vår glassvagn på plats så att man kan köpa en glass på plats. 

 

Här kan du anmäla dig till SM i Mathantverk: SM i Mathantverk (eldrimner.com)

Arrangörer