Nyheter

Från zucchini till miso – lär dig fermentera med Surtanten

8/9 2025

Jenny, mer känd som Surtanten, är expert på fermentering – en konserveringsmetod där snälla bakterier skapar syra och smak som gör grönsaker hållbara, goda och nyttiga. Hon har skrivit fem böcker om fermentering och håller kurser och föreläsningar i ämnet.

På MAT kommer hon att berätta och visa hur man fermenterar grönsaker samt svara på frågor om hur man bäst tar tillvara det man odlar.
– Man ska komma till mig om man odlar grönsaker och inte riktigt vet hur man ska ta hand om skörden. Kanske svämmar trädgården över av zucchini, eller så har man köpt en låda fina tomater på torget. Jag tipsar om olika konserveringsmetoder som fermentering och pickling och ger förslag på smaksättningar, säger Jenny.

Jennys matfilosofi kretsar kring kärleken till grönsaker, närodlat och säsongsanpassat.
– Jag äter närodlat och i säsong så mycket som möjligt, både för smakens skull och för att minska matens transportsträckor. Fermentering gör det möjligt att äta ”färska” sockerärtor i december eller fänkål i mars, berättar hon.

Inför årets mässa ser hon fram emot att träffa publiken:
– Det ska bli roligt att snacka grönsaker, bakterier och smaker! Jag ser också fram emot att besöka matmarknaden och handla lokala delikatesser.

När Jenny inte är på MAT hittar man henne i Malmö, där hon odlar grönsaker i sin villaträdgård, skriver böcker och håller kurser i fermentering – från grönsaker till tempeh, kombucha, kvass och miso.

Följ @surtantens på sociala medier för inspiration och tips om fermentering.

Arrangörer

I samarbete med