SVERIGES STÖRSTA MATEVENEMANG?
Evenemanget MAT har i närmare 15 års tid varit en mötesplats för närproducerad och hållbar mat. Med en matmarknad med upp till 100 lokala och regionala utställare, en matrunda hos över 50 lokala producenter och därtill ett brett seminarieprogram har evenemanget lockat upp till 75.000 besökare till Växjö och Kronoberg och blivit ett av Sveriges största matevenemang. Under åren har evenemanget utvecklats och fått nya delar. Nedan presenteras en tidslinje av evenemangets historiska utveckling.
MAT2011
Redan i samband med EU:s Jordbruksministermöte i Växjö 2009 såddes ett frö om evenemanget. Det pratades om en mötesplats för politik, inspiration och kunskap, forum för samtal och mästerskap. Matmarknaden på Stortorget 2011 blev ett pilotprojekt som producerades av Växjö & Co och som sedan var projektägare för MAT2011-MAT2019. Det 900 kvm tältet blev en mötesplats för producenter och konsumenter där 57 livsmedelsproducenter från Småland och södra Sverige medverkade. Succén var ett faktum då intresset överträffade alla förväntningar. 20 000 personer besökte matmarknaden under dessa två dagar. Under helgen arrangerades även Riksfinalen i Unga Ekokockar.
MAT2012
Året därpå utökades matmarknaden till ett större tält på 2400 kvm som besöktes av nästan 40 000 besökare med 80 utställare. Evenemanget invidges i tältet av dåvarande Landsbygdsministern och Årets Kock 2012 Klas Lindberg lagade middag i tältets kök. Det anordnades även Riksfinalen i Unga Ekokockar som sågs av tusentals besökare. Konferensprogrammet “MAT Forum” innehöll bland annat konferensen “Den offentliga maten” som var fullbokad med 70 personer från olika delar av landet. Flera andra mindre seminarier anordnades med ämnen som “Framtidens matlagning”, “Utomhusmatlagning” och “Grön matrevolution i Sverige”.
MAT2013
Under 2013 fortsatte evenemanget att utvecklas. Det stora mattältet på Stortorget kom tillbaka med cirka 80 matproducenter. I tältets köksavdelning, med 6 kompletta tävlingskök, genomfördes en laborativ matverkstad med flera olika matupplevelser. Det anordnades bland annat workshops med Ulrika Brydling och Sara Begner med namn “Framtidens matlagning – mathantverksdag á la Linne”. Det gavs även flera spännande seminarier under MAT2013 och final av tävlingen Unga Ekokockar arrangerades under helgen. Prisutdelare för tävlingen var Carolina Klüft.
MAT2014
2014 blev det verkliga nationella genombrottet för evenemanget MAT. 50 000 besökte mattältet på Stortorget och cirka 1 200 personer deltog i det omfattande seminarieprogrammet. År 2014 blev Växjö utsedd till Årets Matlandethuvudstad 2015. Det är regeringens landsbygdsdepartement som står bakom tävlingen och som utsåg Växjö till vinnare bland fem finalister. Under evenemanget anordnas även Gastrovandring på tre olika kvalitetsrestauranger i Växjö, politisk debatt på Stortorget och SM i Mathantverk. Det var även första året som Årets Ekokock arrangerades i Växjö under MAT.
MAT2015
Utmärkelsen till Årets Matlandethuvudstad 2015 blev startskottet för att Växjö skulle bli en nationell mötesplats för den hållbara maten. Året startades med en kick off under Kulturnatten i Växjö där flera eldsjälar som bidragit till utmärkelsen medverkade, som bland andra landshövding Kristina Alsér, Matlandetambassadören Håkan Seiborg, kommunalrådet Per Schöldberg (c) och PM:s Per Bengtsson. 2015 var det rekordmånga deltagare i tältet med 120 medverkande. Seminarieprogrammet fick cirka 2000 besök, varav 800 unika besökare förra året. Det var även premiär för Matsvinnköket där Måns Herngren besökte köket.
MAT2016
Förutom det stora mattältet och det omfattande seminarieprogrammet arrangerades 2016 även baktävlingen “Framtidens Bagare i Växjö Konserthus samt några andra aktiviteter. Bland annat arrangerades PM & Vänners Skördefest för första gången. Seminarieprogrammet hade över 2000 seminariebesök och i anslutning till evenemanget hölls också ett antal konferenser med totalt 250 deltagare. 2016 var första året som det genomfördes ett seminarier med internationella föredragshållare. Bland annat hölls ett mycket uppskattat seminarium om Domedagsvalvet på Svalbard.
MAT2017
2017 års evenemang blev lika välbesökt som tidigare med cirka 50 000 besökare, varav 45 000 var i mattältet. Två matlagningstävlingar anordnades 2017, Årets Ekokock och Riksfinal i Unga Ekokockar. Kocken Leif Mannerström besökte evenemanget och i parken utanför invigde Miljöminister Karolina Skog (MP) årets Matsvinnkök. Förutom matmarknaden, seminarierna och tävlingarna arrangerades även Dryck de luxe för första gången på Trädgård de luxe, det var stadsodlingsfetsival i Östrabo Ekobacke och PM & Vänners Skördefestival arrangerades igen.
MAT2018
MAT2018 hade flera nya inslag, bland annat arrangerades SM i utomhusmatlagning i Växjö för första gången och i Residenset anordnades tävlingen SM i Ostkaka. 2018 besöktes Matsvinnköket av populära Tareq Taylor och inne i Växjö Konserthus bjöd seminarieprogrammet på närmare 60 kostnadsfria seminarier, vilket kan jämföras med ett 40-tal förra året. Kändiskocken Leif Mannerström kom tillbaka och höll föredrag tillsammans med programledaren och matdebattören Jesper Aspegren. I seminarieprogrammet var även Peter Jihde på plats och föreläste.
MAT2019
Under MAT2019 sattes flera rekord! Besökarantalet i tältet var skyhögt även i år och seminarieprogrammet besöktes av 1250 personer. Aldrig har Konserthuset besökts av över 1000 unika deltagare innan. Några av föreläsarna som drog publik var kocken Paul Svensson, Instagramprofilen Hanna Olvenmark (Portionen Under Tian) och journalisten Mats-Eric Nilsson. I Matsvinnköket lagade Alexandra Zazzi och Marie Skogsström mat. Det lagades mat av 5,3 ton svinnvaror som Växjös matbutiker hade skänkt, även detta var en rekordsiffra. Andra aktiviteter som anordnades var bland annat Årets Ekokock, Dryck de luxe, PM & Vänners Skördefestival, SM i utomhusmatlagning, SM i ostkaka och innovationstävlingen Food Hackathon.
MAT2020
2020 ställde MAT inte in på grund av pandemin, utan evenemanget ställde om. Istället för ett stort mattält på Stortorget arrangerades en regional MAT-runda. Matproducenter i Kronoberg fick välkomna besökare till sina verksamheter och succén var ett faktum! Seminarieprogrammet fick också nytt format under pandemiåret. Istället för att arrangera seminarier i Växjö Konserthuset sände MAT flera digitala seminarier med namn Kunskapsbuffén. Dessa var riktade till matproducenter.
MAT2021
MAT2021 blev precis som 2020 ett pandemianpassat evenemang och det här året tog Destination Småland över rollen som projektägare. MAT2021 blev en hel MAT-vecka som innehöll flera olika nya delar som restaurangveckan UT o ÄT i Växjö, digitala seminariedagar med tillhörande Kunskapsbuffé och en regional MAT-runda med 72 olika besöksmål. Evenemanget blev välbesökt med många fullbokade aktiviteter och bra försäljning hos företagen. På MAT2021 arrangerades även bland annat en digital cookalong med Tareq Taylor, tävlingarna Smålands Pizzamästerskap och Årets Ekokock samt workshops i utomhusmatlagning.
MAT 2022
Pandemin var över men påverkade framförallt Matmarknaden och delvis MAT-rundan då flera av utställarna/producenterna haft svåra tider. Destination Småland fortsatte som projektägare. I övrigt var många delar tillbaks. MAT2022 blev en hel MAT-vecka som innehöll flera olika nya delar som restaurangveckan UT o ÄT i Växjö, digitala seminariedagar med tillhörande Kunskapsbuffé och en regional MAT-runda med väldigt många besöksmål. Evenemanget blev välbesökt med många fullbokade aktiviteter och bra försäljning hos företagen. Finediningbjudning gjord på matsvinn, tillagad och serverad av gymnasieelever från Restaurangskolan blev en ny uppskattad del.
MAT 2023
Under 2023 övertogs projektledarskapet av de tre intressenterna gemensamt. Växjö kommun tog ansvar för Matmarknaden och det som hände på Teatertorget och Konserthusparken. Region Kronoberg ansvarade för seminarieprogrammet ”Kunskapsbuffén” som främst riktade sig till branschfolk. Länsstyrelsen ansvarade för Matrundan ute hos de lokala producenterna.
MAT2023 blev återigen en succé med över 50 000 besökare till de olika delarna. Många lokala utställare och producenter tillkom.
Viltsvinsmat var ett återkommande tema under dagarna och Växjö kommun instiftade bland annat Vilmatdagen i offentliga kök tillsammans med Svenska Viltmatakademin.