Nyheter

Väldigt god mat, på väldigt kort tid, för väldigt många gäster

3/9 2025

En sidesallad, tre varmrätter och en dessert. På en begränsad tid ska fyra lag tillaga en måltid för 100 personer, inför ögonen på en jury med en nivå tillräckligt hög för vilket VM som helst. Den 12-13 september är det dags för Svenska Storköksmästerskapen i Professionell Matlagning i Växjö – och juryn är redo!

När tävlingen drar i gång har lagen 100 poäng var. Juryns uppgift är att avgöra hur många av dessa poäng varje lag får behålla. Flest poäng blir vinnare i årets mästerskap.

– Juryn bedömer flera kriterier såsom smak, presentation, hygien och yrkesskicklighet*. Smak är värt hela 50 poäng, medan presentation, det vill säga hur rätterna ser ut, är värt 10 poäng, berättar Jonas Franzén från Svenska Kockars Förening.

Stress kan bli lagens svåra motståndare

Jonas berättar att en utmaning bland ovana tävlande är att glömma bort att arbeta så pass rent och snyggt så de inte tappar poäng i det. En annan är tävlingsnerver och att tiden börjar rinna i väg när de blir stressade.

– En annan intressant sak är att när stressen slår på så känner våra sinnen mer. En stressad kock som smakar en sås tycker att den smakar mycket och är perfekt saltad, medan den avslappnade domaren tycker att den är undersaltad och smaklös. 

Förutom tävlingen i sig finns det flera vinster med mästerskapet och att delta.

– Bland det roligaste med tävlingar, på alla nivåer, är att se hur deltagarna utvecklas – att de växer i sin yrkesroll oavsett resultat. En annan sak som värmer är att se hur deras kontaktnät vidgas och hur de utbyter erfarenheter med varandra, menar Jonas.

Samma upplägg som ett VM inom storkök

Tävlingen äger rum på Växjö konserthus den 12-13 september kl. 8-13, med prisceremoni på lördagseftermiddagen. Den är öppen för allmänheten att följa på plats, varför inte kombinera ett besök med MATmarknaden på Teatertorget som pågår samma dagar!

– Är man intresserad av matlagning så är det superintressant att se hur yrkesmänniskor lagar väldigt god mat på väldigt kort tid för väldigt många gäster. Tävlingens uppgift speglar deltagarnas vardag och har samma upplägg som när världsmästerskap inom storkök går av stapeln, avslutar Jonas.

 

Tävlingens tre domare

  • Ulrich Frehde, tidigare culinary advisor till Worldchef och internationell domare som varit med och utformat globala tävlingsregler
  • Joachim Mueller har vunnit guld i flera tävlingar och är idag internationell domare
  • Jens Ericsson som är general manager för Sveriges två kocklandslag.

Kriterier i juryns bedömning

* De 100 poängen är fördelade inom följande kriterier

  • Smak = 50 poäng
  • Presentation (hur rätterna ser ut) = 10 poäng
  • Mice en place (förberedelse) = 5 poäng
  • Hygien & matsvinn = 10 poäng
  • Yrkesskicklighet & tekniker = 10 poäng
  • Organisation i köket = 10 poäng 
  • Servering (hur det går när maten ska ut från köket) = 5 poäng

 

Fotograf: Anders Tegnér, Svenska Kockars Förening

Arrangörer

I samarbete med