Nyheter

Så kan svensk mat skapa trygghet i kristider

13/9 2024

Varannan tugga vi äter är importerad, enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Men vad händer om det skulle bli kris eller till och med krig? Kommer maten verkligen att räcka till alla? Och varför är det så viktigt att välja svenskproducerad mat? Anette Giselsson, ledamot i regionstyrelsen för LRF Sydost, reder ut frågorna.

Hur påverkar vårt val av mat Sveriges trygghet och beredskap?

– Matens ursprung spelar en avgörande roll för vår trygghet och beredskap. Genom att välja svenska produkter, både när det gäller mat och energi, stöttar vi de svenska lantbrukarna och livsmedelsproducenterna. Detta är en förutsättning för att de ska kunna försörja landet, även under kristider. Utan en hög självförsörjningsgrad blir Sverige betydligt mer sårbart om vi ställs inför en kris.

 

Ett vanligt argument till att välja bort svenskproducerad mat är att den är dyrare än importerad, vad säger du om det?

– Det stämmer att svensk mat ibland kan vara något dyrare, men det finns viktiga skäl bakom priset. I Sverige har vi strängare regler än många andra länder när det gäller exempelvis djurhälsa, djurvälfärd och användning av antibiotika. Det innebär att vi tar större hänsyn till både djur, natur och människors hälsa. Den omsorgen kostar lite mer, men den trygghet och kvalitet vi får tillbaka är svår att mäta i pengar.

 

Kan du ge några exempel på vilka kostnader som lantbrukare måste hantera

– Att producera mat är en lång och kostsam process. Att odla fram en brödlimpa kan ta ungefär ett år, medan nötkött tar tre år att producera. Kostnaderna för lantbrukarna är många, från investeringar i maskiner som traktorer och tröskor, till foder åt djuren, veterinärvård, personalkostnader, energi och uppvärmning. Dessutom påverkar vädret, som kan innebära både torka och översvämningar, vilket också påverkar skördarna. För att våra lantbrukare ska kunna fortsätta sin verksamhet måste de få betalt, annars riskerar vi att de inte kan överleva.

Vilka fördelar innebär en ökad svensk matproduktion för samhället i stort?

– En ökad produktion av svensk mat ger inte bara bättre beredskap och trygghet, det skapar också jobb över hela landet och bidrar till ökade skatteintäkter. Det ger dessutom underlag för skolor, infrastruktur och lokala affärer, särskilt i mindre samhällen. När vi väljer svenskt i butiken blir vi mindre beroende av andra länder och starkare som nation. Det handlar inte bara om maten på tallriken utan om att skapa en stabil grund för hela vårt samhälle. Så välj svenskt, både för din egen och för Sveriges skull.

Vill du veta mer om hur maten vi äter kan bidra till ett tryggare Sverige? I samband med årets MATmarknad kan du träffa och diskutera mat och matberedskap med representanter från LRF och ICA Maxi Växjö, som tillsammans driver varumärket Redig Mat från Trakten.

Om Redig Mat:

Redig Mat från Trakten är ett samarbete mellan tolv ICA Maxi-butiker och LRF. Samarbetet bygger på sex kriterier som avgör vilka produkter som får kallas Redig Mat. Idag finns över 1000 produkter i Redig Mat-sortimentet. Produkterna kan komma från både små och stora leverantörer, så länge de uppfyller kraven för att ingå i sortimentet. Alla de tolv butikerna har tillgång till Redig Mat-produkterna.

 

Arrangörer