I höst är det återigen dags att samlas kring det som förenar oss – maten. MAT2025 bjuder inte bara på smaker och upplevelser, utan också på seminarier och viktiga samtal om framtidens livsmedelssystem. 11–13 september, kommer bjuda på något för alla!
Den 11–12 september är det dags för årets Kunskapsdagar – två fullspäckade dagar för dig som arbetar med mat, hälsa, hållbarhet och beredskap. Vi lyfter aktuell forskning med praktiska exempel – och skapar utrymme för samtal, reflektion och samverkan.
Tillsammans utforskar vi hur vi genom engagemang och konkret handling kan bidra till en omställning i alla delar av livsmedelssystemet – för både dagens och morgondagens generationer.
Programmet uppdateras kontinuerligt. Håll dig uppdaterad genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev eller följ matsmaland på sociala medier.
Kunskapsdagarna 11-12 september riktar sig till dig som jobbar inom:
Lördagen den 13 september öppnar seminarieprogrammet upp för allmänheten.
Vi reserverar oss för förändringar i program och byte av lokal.
PM & Vänner, Västergatan 10, Växjö 16:30 – 17.30
Hur ställer vi om till ett livsmedelssystem som möter både dagens akuta utmaningar och framtidens krav? Med denna inledande föreläsning av Elin Röös tar vi avstamp i Kunskapsdagarna – två dagar som samlar yrkesverksamma och engagerade från hela livsmedelssystemet kring frågor om hållbarhet, hälsa och livsmedelsberedskap.
Föreläsare: Elin Röös, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Elin Röös bedriver tvärvetenskaplig forskning om hållbara livsmedelssystem ur ett brett systemperspektiv.
Om föreläsningen: Föreläsningen ger en övergripande lägesbild av livsmedelsförsörjningen i Sverige, med fokus på miljö- och klimatpåverkan, folkhälsa och försörjningsförmåga. Föreläsningen belyser både positiva och negativa trender inom produktion och konsumtion, samt diskuterar möjligheter för en mer resilient och hållbar livsmedelssektor. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den svenska livsmedelsstrategin och den nya inriktningen i EU:s livsmedelspolitik, inklusive målkonflikter och styrkor i ett förändrat omvärldsläge.
Galaxen, Växjö Stadsbibliotek - Västra Esplanaden 7 12.30 – 16.30
Måltiderna i äldreomsorgens särskilda boenden ska vara anpassade efter individens behov, och ge både näring och välbefinnande. Dagens föreläsningar lägger fokus på olika nyckelfaktorer som vi behöver ta hänsyn till för att lyckas nå målet.
Hofs Lifs - Kungsgatan 29, Växjö Kl 9.00–12.30
En utbildande och kraftsamlande kick-off där vi fokuserar på barn och ungas matmiljöer. Dagen börjar med en gemensam frukost följt av en inspirerande föreläsning. Därefter deltar du i ett praktiskt labb där du får konkreta verktyg för att, tillsammans med unga, kartlägga och förbättra matmiljöer i deras närhet. Vi följer upp arbetet under MAT2026.
Västra Esplanaden 10–14, Växjö
Lär dig ta snygga matbilder med mobilen i en kreativ workshop där du får praktiska tips om ljus, komposition och redigering. Denna workshop riktar sig till dig som vill bli bättre på att ta och använda matbilder i den verksamhet som du jobbar i.
Hofs Lifs - Kungsgatan 29, Växjö 11 september, kl. 09:00 – 12.30
Hur påverkar skolmatsalen, kiosken eller idrottshallen vad barn och unga faktiskt äter? Under denna utbildande och kraftsamlande kickoff samlas vi kring frågan om hur matmiljöer kan bli en positiv kraft för hälsa och hållbarhet. Med en gemensam frukost, föreläsning och ett praktiskt labb får du nya insikter och verktyg för att, tillsammans med unga, kartlägga och förbättra matmiljöerna i deras vardag. Du blir också del av ett nätverk som fortsätter samarbeta fram till MAT 2026.
Föreläsare och workshopledare för dagen är Olga Grönvall Lund. Olga är grundare och generalsekreterare för Reformaten, en ideell förening som arbetar för att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet.
Västra Esplanaden 10–14, Växjö 9.00–12.00
I det här seminariet får du lära dig mer om baljväxter och deras avgörande roll – från jordhälsa och biologisk mångfald till näring och matglädje. Du får också konkreta exempel på hur vi kan öka användningen av baljväxter i våra hushåll och i offentliga kök. Att använda mer livsmedel som både gynnar miljön och stärker vår hälsa är en viktig del i omställningen till ett mer hållbart matsystem.
Atriumsalen, Utvandrarnas hus - Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Kl. 09.00–12.30
Tänk dig en framtid där varje måltid inte bara mättar – utan också stärker vår gemensamma beredskap. Där hälsosamma livsmedel är tillgängliga för alla och där civilsamhälle, företag och offentlig sektor samarbetar för att bygga ett motståndskraftigt matsystem. I det här passet får du möta aktörer som redan tagit första steget, ta del av en modell för branschöverenskommelser och själv bidra i en workshop där vi tillsammans skapar idéer för en mer hållbar och självförsörjande livsmedelsförsörjning.
Galaxen, Växjö Stadsbibliotek - Västra Esplanaden 7, 352 31 Växjö Kl. 10.00–15.00
För elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som autism och ADHD kan både maten och miljön vid skolmåltiderna innebära stora utmaningar. Med kloka anpassningar och samverkan kan skolmåltiden bli en stund för återhämtning och ny energi – för alla elever.
Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö
Fikastunder har ett stort socialt värde. Genom regelbundna fikaträffar där äldre tillsammans med volontärer kan umgås över generationsgränserna skapas värdefull gemenskap. Ta del av organisationen Äldrekontakts erfarenheter av samverkan med kommun och volontärer, samt resultatet av hur deras verksamhet skapar gemenskap och bryter isolering hos äldre.
Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö
Barn med NPF som har svårt med maten? Är ditt barn selektiv med maten, har hen svårt att äta i skolan, har du som förälder testat allt men målat in dig i ett hörn? Välkomna till ett samtal om NPF-kokboken med Sara Ask, leg. dietist, och Helena Cloodt, leg. psykolog. Vi kommer att prata om vanliga svårigheter och framförallt hur man kan tänka kring mat och måltider utifrån ett låst läge, vad förenklar och hur hittar vi tillbaka till matglädjen igen?
Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö
Genom regelbundna fikaträffar där äldre bjuds hem till volontärer skapas trevliga stunder och värdefull gemenskap. Ta del av organisationen Äldrekontakts verksamhet – kanske är du en blivande fikavärd eller är du äldre och behöver några att fika tillsammans med. Varmt välkommen att delta i ett viktigt samtal om hur vi tillsammans genom fika kan bryta ensamheten och skapa ett varmare samhälle för våra äldre
Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö
I det här seminariet får du lära dig mer om baljväxter och deras avgörande roll från jordhälsa och biologisk mångfald till näring och matglädje. Du får också konkreta exempel på hur du kan öka användningen av baljväxter i din matlagning.
Konserthuset - Västra Esplanaden 10–14, Växjö Kl 9.30-11.30
Lyssna till Ylvali från Groblad’s Permakultur, som byggt upp en permakulturgård med smarta lösningar. Hur kan du skapa odlingsmöjligheter där du bor? Och hur kan du använda och inspireras av naturen för att skapa små hållbara lösningar?
Få våra senaste nyheter direkt i din inkorg