Seminarier lördag 9 september

ANMÄLAN

10.00-11.00

 

Fem tips för utveckling av ett hållbart varumärke LOKAL: SKATTKAMMAREN

Ett långsiktigt hållbart företag har medarbetare som delar värderingar som i sin tur speglas i beteenden och produktegenskaper. Matz Magnusson är varumärkeskonsult med lång erfarenhet från att engagera medarbetare i organisationer i visioner och varumärkeslöften. Du kommer under en timma att få fem tips på hur du utvecklar ditt eget företags hållbara varumärke.
Matz Magnusson, Magnusson o Kennberg Varumärkesutveckling AB

 

Våga vara mätt! – INSTÄLLT

 

Dolda animaler LOKAL: SPEGLARNAS SAL

Proteinskiftet förutsätter att det finns växtbaserade alternativ till animaliska ingredienser i stormarknadens alla livsmedel!
Gunnar Backman, Nordisk Råvara AB. Nordisk råvara odlar grödor, som traditionellt sett växer i andra delar av världen, på våra breddgrader. De återinför också svenska kulturarvsgrödor på platser där de en gång växte. Alla grödor från Nordisk råvara odlas på ett skonsamt sätt, i utvald jord, av odlare som bryr sig. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och som smakar fantastiskt.

 

Kossan – miljöbov eller miljöhjälte? LOKAL: OFELIA

I samhällsdebatten framställs ibland kossan som en miljöbov, värre än den senaste stadsjeepen. Samtidigt pratar vi om att vi behöver fler kor för att nå flera av våra miljö- och samhällsmål. Hur ska vi ha det egentligen? Vad är stort och smått i mat- och miljödebatten? Hur påverkar kor klimatet och vilka värden bidrar kor med till samhället? Tillsammans med ett par mjölkproducenter reder vi ut begreppen och förhoppningsvis går du från seminariet lite klokare än när du kom när det gäller frågan om kossan är en miljöbov eller miljöhjälte!
Lisa Ehde, LRF Mjölk och Malin Gustavsson och Camilla Hilmersson, mjölkbönder / Arrangör: LRF Sydost

 

Vägen till din bästa prestation går genom magen! – En föreläsning för dig som är motionär. (10.00-11.20) LOKAL: ATELJÉN

Vägen till din bästa prestation går genom magen!
Människans kropp är skapt för fysiskt arbete, men hur bra vi presterar påverkas till mycket stor del av det vi stoppar i oss. Under föreläsningen går vi igenom vad maten består av och varför kosten är så viktig.
Vad händer egentligen i vår kropp när vi äter – eller inte äter – och tränar.
Och vet du egentligen hur du med kost hjälper både återhämtning och minskar skaderisken?
Dessutom går vi tillsammans igenom hur du på ett bra sätt kan lägga upp din kost de dagar du tränar och de dagar du vilar.
Cecilia Soto Thompson har en fil.mag i nutrition och livsmedelskemi, en fil.kand i psykologi och mer än femton års erfarenhet i friskvårdsbranschen. Hennes brinnande intresse och gedigna kunskap kring kost, träning och hälsa gör att hon idag är en flitigt anlitad och uppskattad föreläsare för elitidrottare, företag, föreningar och privatpersoner. / Arrangör: Smålandsidrotten
 

Vegetariskt som norm LOKAL: ANIARA

Varför borde vegetarisk mat vara norm utifrån ett klimatperspektiv? Vegonorms kampanjmedarbetare Eli Blondin cyklar just nu genom Sverige för att sprida budskapet att ”vego” borde vara norm.
Eli Blondin, kampanjmedarbetare Vegonorm / Arrangör: Djurens Rätt Växjö

 


 

ANMÄLAN

11.30-12.30

 

Ostprovning med svenska mervärden LOKAL: ANIARA

Småland är ett ostlandskap med en lång tradition av tillverkning av Sveriges bästa hårdostar. De senaste åren har även många mindre mathantverkare tagit plats på arenan med dessertostar som håller mycket hög kvalitet och har tagit hem många priser och utmärkelser. Följ med oss på en ostprovning som bjuder på åtta olika smaker från regionen samtidigt som du får veta mer om ostens historia och de mervärden som finns i just den svenska osten.
Ostprovning: getost från Landsbro, fårost från Rössbo/Kristvallabrunn, Gran Reserva Svecia från Kalmar, vit och blåmögelost från Järnforsen samt 60-tals klassiker från Hultsfred.
Claes Lövgren, LRF Sydost,Malin Gustavsson och Camilla Hilmersson, mjölkbönder / Arrangör: LRF Sydost

 

Växtbaserad näring och matpsykologi – INSTÄLLT

 

Att vända överskott till en möjlighet – hur vi på ResQ club gör revolution LOKAL: OFELIA

ResQ Club startades i Finland januari 2016 och nu knappt ett år senare har tjänsten lanserats i 6 länder.
Anna-Lotta Svensson, ResQ Club
ResQ Club jobbar för kampen mot matsvinnet genom att ta tillvara bra mat till ett bättre pris från restauranger, caféer och bagerier. ResQ Club finns för närvarande i 20 städer i Sverige och finns i 6 länder världen över; från Finland till Nederländerna och Tyskland. ResQ Club lanserades i januari 2016 och har sedan dess lyckats rädda över 225 000 portioner mat tillsammans med 150 000 registrerade användare. Målet är att halvera Europas matsvinn från restaurang- och hotellsektorn till år 2030.

 

Svartkorv eller isterband? LOKAL: SPEGLARNAS SAL

Sanningar och myter om småländsk matkultur.
Karin Nilsson, etnolog, Kulturparken Småland

 

Sveriges potential som matdestination LOKAL: SKATTKAMMAREN

Mer än 8 miljoner resenärer vill idag besöka Sverige med mat som huvudanledning. Denna potential ska Visit Sweden i en ny satsning ta vara på och inom en fyraårstid fördubbla. Genom internationell kommunikation, kunskapsspridning och nationell samling ska man med Sveriges regioner forma en nationell plan som leder till ökad export och att fler turister besöker Sverige med mat och dryck som huvudanledning. Hör mer om Visit Swedens satsning och de planer som under hösten iscensätts för att sätta Sverige som matland på kartan igen.
Charlotta Barnden Uddén, Strategic Communications manager Visit Sweden
 

Lokal öl i fokus LOKAL: TRUMPETEN

Som 19-åring startade han ett IT-bolag och efter 9 år i bolaget valde Peter Nygren en annan riktning och en helt ny bransch. Idag jobbar Peter och hans kollegor med att förändra den svenska dryckesindustrin ifrån grunden där de försöker jobba med hela värdekedjan ifrån bönder som odlar korn och humle till färdiga miljövänliga och klimatsmarta alkoholhaltiga drycker.
Peter Nygren, entreprenör och medgrundare till The Vxo Company AB

 


 

ANMÄLAN

13.00-14.00

 

Glassprovning med svenska mervärden LOKAL: SKATTKAMMAREN

Spelar det någon roll vad glassen du köper innehåller och var den produceras? Per Brunberg från Björketorps gård är en av Sveriges småskaliga glassproducenter och under en timme bjuder han på smakprov från gårdens olika sorter samtidigt som han berättar om tillverkningen och gårdens mjölkproduktion.
Per Brunberg, Björketorps gård och Camilla Hilmersson, mjölkbonde / Arrangörer: LRF Sydost

 

Ett svenskt Toscana – eller hur kan Sverige bli bättre på kulinarisk turism? LOKAL: OFELIA

Den kulinariska turismen är på stark tillväxt. Svenska regioner satsar på att bli nya Provence eller Toscana. Entreprenörer ägnar sina liv åt att driva kulinariska besöksmål. Vad krävs för att stå sig i den globala konkurrensen? Hur når entreprenörerna framgång, vad driver dem och vilka utmaningar står de inför? Och vad händer när Sverige utvecklas som matland?
Karin M. Ekström, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås

 

Lär dig syra dina egna grönsaker och rotfrukter LOKAL: SPEGLARNAS SAL

En naturlig process, byggd på gammal klokskap och beprövad vetenskap! Skapar goda smaker, mångårig hållbarhet och nyttiga vitaminer, helt utan tillsatser.
Ann-Louise Fransson (utbildad fyto- och näringsterapeut, naturguide och byggnadsingenjör) Botanikan

 

Syriska kombinerat med svenska mattraditioner blir affärsidéer i Sverige (13.00-13.45) – INSTÄLLT

 

Äldremat – ett samtal mellan Leif Mannerström och Eskil Erlandsson LOKAL: ATELJÉN

Leif Mannerström (mästerkock och domare i olika kocktävlingar, författare och krögare med flertalet prestigefyllda utmärkelser), Eskil Erlandsson (centerpartistisk riksdagsledamot, tidigare jordbruks- landsbygdsminister) och Cecilia Svanberg (leg. dietist, Växjö kommun). Moderator är Kajsa Asp (leg. dietist och journalist) / Arrangör Bokförlaget Arena

 


 

Seminarieprogram

Fredag 8 september

Tareq Taylor kommer till MAT2018 i Växjö

Tareq Taylor, kritikerrosad gourmetkrögare och uppskattad tevekock kommer till MAT2018 i september. Han kommer bland annat att laga mat i det populära Matsvinnköket.
– Tareq Taylor har ett stort engagemang i ekologisk, hållbar och närodlad mat, och det är därför extra roligt att han besöker MAT2018, säger projektledare Calle Sand.

Växjö i europeiskt nätverk för ekologisk mat

Växjö kommun är en av sju städer och kommuner som nu grundar nätverket Organic Cities Network Europe. De andra är Paris i Frankrike, Wien i Österrike, Nürnberg i Tyskland, Corrence i Frankrike, Porec i Kroatien och Seeham i Österrike, samt organisationen Città del bio i Italien.

Hem
x