Program MAT2019

Smygstart: Torsdag 12 september

KULTURPARKEN SMÅLAND
18.30 Pecha Kucha-night med tema Mat på Utvandrarnas Hus. Föreläsningarna är 6 min 40 s lång (20 bilder x 20 sekunder). Mingel från 18.30 och första föreläsare går på 19.20. Läs mer här!

FOLKETS BIO VÄXJÖ
19.00 Filmvisning av den frodiga, värmande och matglada filmen Babettes gästabud. Efter filmen hålls fika och samtal. Läs mer här!

Fredag 13 september

STORTORGET
11.00–18.00 Matmarknad med cirka 100 matproducenter. Läs mer här!
KRAV-certifierade Ryssbygymnasiet driver återigen restaurangen där det kommer serveras mat tillagad med lokala råvaror, närproducerad dryck samt fika i småländsk anda. Läs mer här!

KONSERTHUSPARKEN
11.00 SM i utomhusmatlagning. Härlig stämning när vi följer lagen och få ta del av deras kreativitet i uteköken. Prisutdelning kl 16.00 Läs mer här!
12.30 Borgmästare Bo Frank inviger MAT2019.
11.00–18.00 Matsvinnköket håller öppet. Butikerna i Växjö är kommer att donera svinnvaror, dvs varor med skönhetsfel, nära bäst före etc. Av detta kommer det att tillagas enklare rätter och smakprover. Läs mer här!
11.00–14.00 Alexandra Zazzi är gästkock i Matsvinnköket.
11.00–18.00 Flera aktiviteter, utställare och samtal med konferencier.

VÄXJÖ KONSERTHUS
09.00–17.00 50-tal gratis seminarier, workshops och mässa. Läs mer om seminarierna här och om utställarna här!
09.30–16.00 Svenska kockars förening temadag med fokus på hur man säkerställer branschens kompetensförsörjning. Läs mer här!
13.00 Food Hackathon startar. Presentation av case, lag och jury. Läs mer här!

PM & VÄNNERS INNERGÅRD
15.00–22.00 Skördefest. Lokala producenter samarbetar med kockar från  PM & Vänner för att erbjuda en genuin småländsk smakupplevelse.
19.00 Smålands och Ölands gastronomiska akademi delar ut priser och diplom för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi. Läs mer här!

SPEAKERS CORNER
10.00–15.00 Smålandsposten och Magazinet tar över Speakers corner för en dag! Kom och lyssna på liveinspelning av ölpodd, den här gången om alkofri öl. Det blir också matlagning och matdiskussioner på scen.

VÄXJÖ CITY
Eko-rekomeny hos flera av Växjös restauranger. Ansvarsfull mat & shopping i city.

BÖNAN & MUSTASCHEN
Koppi svingar kaffekopp! Clara från helsingborgsrosteriet Koppi berättar om kaffe och kör lite öppen koppning. Läs mer här!

KULTURPARKEN SMÅLAND
14.00–16.30 Upplev svunna dagars mathantverk i Högloftsstugans kök i Museiparken. Håkan Nordmark från Kulturparken Småland lagar, bjuder och berättar om allt från lyx till den gråaste vardagsmat samt kafferostning. Läs mer här!

BLANK THE HUB
11.00–16.00 Kocken Jonas Eriksson från Majornas Matfabrik i Göteborg tillagar rätter för provsmakning utanför butiken. Jonas jobbar enbart med närproducerade och ekologiska råvaror.

Lördag 14 september 

STORTORGET
10.00–16.00 Matmarknad med cirka 100 matproducenter. Läs mer här!
I år driver KRAV-certifierade Ryssbygymnasiet restaurangen där det kommer serveras mat tillagad med lokala råvaror, närproducerad dryck samt fika i småländsk anda. Läs mer här!
14.30 Prisutdelning SM i Ostkaka framför Residensets trappa.

KONSERTHUSPARKEN
10.00–16.00 Matsvinnköket håller öppet. Butikerna i Växjö är kommer att donera svinnvaror, dvs varor med skönhetsfel, nära bäst före etc. Av detta kommer det att tillagas enklare rätter och smakprover. Läs mer här!
11.00–12.00 Marie Skogström är gästkock i Matsvinnköket.
10.00–16.00 Flera aktiviteter, utställare och samtal med konferencier.

VÄXJÖ KONSERTHUS
9.30–16.00 50-tal gratis seminarier, workshops och mässa. Läs mer om seminarierna här och om utställarna här!
10.30–14.30 Riksfinalen i Årets ekokock. Sex kockar från några av Sveriges absolut främsta restauranger med högt hållbarhetstänk, ska under tre timmar skapa storverk i köken i Växjö Konserthus foajé! Prisutdelning kl 15.30. Läs mer här!
15.00 Prisutdelning för Food Hackathon i Växjö Konserthus foajé.

PM & VÄNNERS INNERGÅRD
11.00–16.00 Skördefest. Lokala producenter samarbetar med kockar från PM & Vänner för att erbjuda en genuin småländsk smakupplevelse.
17.00–19.00 Öl- och ostprovning med Robert Andersson och Joels Ost. Provning av fyra lokala ölsorter och fyra ostar. Läs mer här!

VILLA & TRÄDGÅRD DE LUXE
15.00–20.00 Dryck de luxe. Villa & Trädgård de luxe bjuder in alla sina favoritproducenter till en heldag i sin mysiga trädgård på Sandgärdsgatan. Fokus kommer ligga på lokalt, småskaligt och hantverksmässigt framställda drycker. Nytt för i år är att det arrangeras flera workshops om dryck samt olika dryckesprovningar i Villan. Läs mer här!

VÄXJÖ CITY
Eko-rekomeny hos flera av Växjös restauranger. Ansvarsfull mat & shopping i city.

BÖNAN & MUSTASCHEN
Kaffekalas med kafferostare Per Nordby. Kaffeprovning under dagen. Läs mer här!

ÖSTRABO EKOBACKE
12.00–16.00 Skördefest. Macken fyller 15 år. Servering av ekologisk mat och fika.

*Med reservation för ändringar.