Nyheter

Wow, vilken MAT-runda det blev!

19/9 2022

I helgen var det dags för årets upplaga av MAT-rundan, ett två-dagars-evenemang där besökare fick åka runt till ett 60-tal gårdsbutiker, lanthandlare, restauranger och caféer och handla med sig småländska delikatesser från lokala aktörer och det blev en härlig utflykt för många runt om i Kronobergs län.

Vädret var perfekt med solsken och varma vindar och vart man än åkte så möttes man av glada handlare som välkomnade oss till sina hem. Vissa hade satt upp stora tält i sina trädgårdar och dukat upp långa bord som var fyllda av grönsaker, rotfrukter, bär, ägg, drycker, marmelader, blommor och färgsprakande pumpor i alla möjliga former.

På flera ställen fick man besöka butiker och gårdsbodar där bord och hyllor var fulla med choklad, saft, sylt, must, kakor, bröd och där kyldiskarna var fullproppade av korv, kött, lamm, rökt fisk, mjölk, ostkakor, kalvdans och en massa egenproducerade läckerheter.

Det var inte bara mat som erbjöds under helgen utan även ett tillfälle att köpa handarbete, ljus, porslin, blommor och på nära håll se hur det går till att göra must, öl, rosta kaffe eller mala mjöl. För de som önskade fanns även möjlighet till självplock av exempelvis tomater, äpple och majs men även att plocka en härlig bukett med vackra höstblommor eller gå en tipspromenad i närområdet.

När man ville ta en paus och magen började kurra lite så fanns det självklart många ställen att stanna för att äta lunch eller ta en fika. Det fanns allt från exklusiva menyer på fine dining, till enklare maträtter och fika som avnjöts i trädgårdar och på terrasser. Överallt fanns det möjlighet till att provsmaka, känna, dofta och njuta av produkterna innan köp och det var nog få som inte shoppade loss och fyllde bagaget med en massa läckerheter. En del rutinerade besökare hade även med sig en egen kylväska i bilen för att förvara maten i under dagen, ett tips till nästa år 😊

När man åker runt på vägarna så slås man av hur vackert det är, hur fritt djuren får gå och beta och hur nära vi har till våra lokala producenter och MAT-rundan är verkligen ett härligt sätt för många att få upp ögonen för detta och ett sätt att uppmuntra till att handla mer närproducerat. Det kändes som om besökarna var väldigt nöjda med helgen och tycker att MAT-rundan är ett jättebra sätt att komma ut och träffa de som producerar mat och se det på nära håll, vilket är det bästa betyget MAT-rundan kan få.

Tack till alla inblandade, utan er så hade det inte blivit så bra och vi hoppas på samma succé även nästa år!

Arrangörer