MAT-veckan startade den 8-9/10 som en inspirerande mötesplats i och runt Växjö Konserthus. I Konserthusparken myllrade det av liv och rörelse mellan regnskurarna där scenprogrammet bjöd på smakprov av alla ingredienserna i MAT. Besökarna fick möta flera av de 50-talet föreläsare som hade föredrag och workshops inne i Konserthuset. Lisa Lemke som var konferencier samtalade med några av alla de försäljare som sålde sina produkter på MAT-marknaden, både kockar och politiker lagade mat på scenen och Årets Ekokock utsågs i Konserthusets foajé. Samtidigt kunde besökare strosa runt i parken och foajén för att inspireras av alla utställare om allt från olika äppelsorter, utomhusmatlagning till vattenrening.
Veckan fortsatte sedan under parollen UT o ÄT där flera restauranger, caféer, bagerier och andra mataktörer i länet skapade hållbar mat till sina besökare. Slutligen avslutades årets MAT med den uppskattade MAT-rundan där besökare i år kunde besöka ett 60-tal aktörer som höll öppet i solskenet.
Citat från besökare:
”MAT har verkligen placerat sin plats på kartan igen efter pandemin som en inspirerande och lustfylld mötesplats för kunskapande och nätverkande. I år fanns det verkligen något för alla åldrar! Så underbart att kunna sitta och äta urgod matsvinnsmat framför scenen och samtidigt lära mig massor om hållbart mat-tänk”
Nu lämnar vi projektet bakom oss med många fina minnen och erfarenheter och vi ser redan fram emot nästa år då MAT2023 får visa hur duktiga vi i Småland är på att producera hållbar mat.
/ Robert, Carolin och Helena
Projektledare för MAT2022