Nyheter

Lyckad start för MAT2021

13/9 2021

Lördagen den 11 september gick startskottet för MAT2021 med tävlingen Smålands Pizzamästermästerskap på Residensets innergård i Växjö. Det blev en lyckad början på MAT-veckan med strålande sol, glada deltagare och mängder av pizza. På söndagen korades Årets Ekokock på Rinkaby Gård och samtidigt anordnades workshops i utomhusmatlagning.

Kaffestugan i Böda är Smålands pizzamästare

Under hela lördagen gick pizzaugnarna varma inne på Residensets trädgård, när tolv lag gjorde upp om vinsten i Smålands Pizzamästerskap. Klockan 11 började första laget att baka pizzor och sista pizzan serverades till juryn klockan 16.  Huvuddomare och juryansvarig var Tanja Tomic från Pizzeria Chaplin i Värnamo som har tilldelats titeln Europas bästa Pizzabagare. I juryn satt även David Smith som driver Pizzeria Mums i Göteborg och är SM-vinnare i pizza, Martin Moses som utsågs till Årets Kock 2019, Hassan Saroee som har vunnit Pizza-SM  samt Landshövdingen i Länsstyrelsen i Kronoberg Maria Arnholm. Efter att ha bedömt två pizzor från vardera lagen, utsågs Kaffestugan i Böda till vinnare!

De deltagande lagen var: Jossans Gårdsbutik & Café (Lessebo), De Rada Pizzeria (Nässjö), Don Camillo (Kosta), D8 Café & Bistro (Värnamo), Pizzeria Arena (Vetlanda), Gästgivaregården (Ljungby), Pizzeria Leonore (Mönsterås), Pizza Heroez (Bankeryd), Pizzeria Ekerum (Borgholm), Kaffestugan i Böda (Böda), Kallskänken (Kalmar) och Pizzeria Salomonsson (Växjö).

Senare på eftermiddagen invigdes MAT2021 med ett tal där Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Region Kronoberg och Maria Arnholm, Landshövding i Kronobergs län pratade om MAT:s betydelse för Växjö och Kronobergs län.

Årets Ekokock 2021 utsågs på Rinkaby Gård

Söndagen den 13 september var det full aktivitet på Rinkaby Gård i Tävelsås. Det anordnades workshops i utomhusmatlagning hela dagen där flera grupper fick tillaga shakshuka och bröd över öppen eld.

På en annan del av gården tävlade fyra deltagare om titeln Årets Ekokock. De tävlande var Penda Thomsson (GT-Villan på Gotland), Alex Wugk, (Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland), Johan Tyrén (Gastronomi Elva i Borås) och Emma Fyman (Två Skyttlar i Örby). Vinsten tog Penda Thomsson hem med motiveringen:

”Årets vinnare har genomgående pigga, glada och eleganta rätter som tilltalar oss alla. Det serverades balanserade rätter med höga tekniker och stort fokus på råvaran, inget ska gå till spillo. Här finns stor ödmjukhet, nyfikenhet och kunnighet.”

 

Veckan fortsätter med mataktiviteter som restaurangveckan UT o ÄT, MAT-rundan, digitala seminariedagar och cookalong med Tareq Taylor. Läs hela programmet här.

Arrangörer