Nyheter

Årets seminarier sänds live från studio!

23/6 2021

Tidigare år har Växjö Konserthus och det breda seminarieprogrammet varit en samlingspunkt för samtal och samverkan under MAT.  Med osäkerheten om hur vi kan mötas i september blir årets seminarieprogram digitalt. Under två heldagar, den 14 och 15 september, sänds kostnadsfria seminarier med ett varierat innehåll från en studio i Växjö. 

Årets seminarier riktar sig till dig som har ett starkt matintresse. Du kan till exempel jobba med offentlig mat, befinna dig i producentledet, vara involverad inom kost- och hälsofrågor eller på något sätt arbeta med utveckling kopplat till livsmedel. Under två dagar kommer seminarieprogrammet livesändas från en studio i Växjö som leds av den matkunniga konferenciern Ulrika Brydling. Föredrag sänds live från studion eller via länk och programmet innehåller flera panelsamtal. Det kommer även att göras inslag från en flygande reporter och studion kommer att besökas av olika intressanta gäster. Kopplat till olika föreläsningar och teman finns tillhörande videos där du kan fördjupa dig mer inom ämnet. Det går givetvis bra att följa hela sändningen eller bara ta del av några föreläsningar. Fullständigt seminarieprogram kommer inom kort att presenteras här på webben.

Hållbarhet och offentliga måltider – 14 september 

Tisdagens program riktar sig till personer inom offentlig verksamhet och de som arbetar med hållbarhetsfrågor kopplat till livsmedel och måltider. Dagen inleds med ett seminarium som tar ett brett perspektiv inom hållbarhetsfrågan kopplat till mat. Därefter följer föreläsningar som bland annat tar upp ökad beredskap för livsmedelsförsörjning, de offentliga måltidernas roll och hållbarhet i offentliga kök. Eftermiddagen har fokus på hälsa och det sociala perspektivet av hållbahet kring mat och måltider inom omsorgen av äldre samt hälso- och sjukvården.

Krisberedskap och mathantverk – 15 september

Onsdagen tar avstamp i temat att stärka vårt livsmedelssystem – med ökad krisberedskap och lokalt mathantverk. Förmiddagen handlar om krisberedskap och ger goda exempel kopplat till lantbruk och landsbygd. På eftermiddagen hålls föredrag om mathantverk som kan vara intressant för dig som lantbrukare, lokal producent eller nyfiken konsument. Det är också ett bra tillfälle att inspireras till att starta eget inom mathantverk eller börja handla mer småskaligt som privatperson. Vi får även en inblick i hur man odlar baljväxter i Sverige och varför det är viktigt. 

Axplock av föreläsare under MAT2021: 

  • Rebecka Carlsson, Hållbarhetsentreprenör, klimataktivist & författare
  • Susann Ask, Dietist och verksamhetsutvecklare i Region Kronoberg
  • Lena Björck & Therese Frisell, Livsmedelsverket
  • Sara Jervfors, Kostenhetschef Södertälje kommun
  • Jon Brunk, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Anmäl dig redan idag till det kostnadsfria seminarieprogrammet via anmälningslänken!

Arrangörer