Guide

Guide MAT-rundan

 

Den 18-19 september håller 67 företag och fem öppna gårdar öppet för besökare – med andra ord många platser att besöka under en och samma helg. För att underlätta det hela har vi tagit fram några några tips i små guider. Hittar du ingen guide eller rutt som passar dig finns alla företag listade här

 

Roligt för barn

För barnfamiljer finns det flera spännande ställen att besöka på MAT-rundan! Vi har sammanställt en runda i Växjö anpassad för barnfamiljer med bland annat djur och andra roliga aktiviteter. 

Börja med att titta på djur hos Rinkaby Gård. Fortsätt sedan till den öppna gården Stjärnvik Säteri. På Huseby Bruk finns flera aktiviteter för barn. och avsluta med att stanna Barnens Trädgård och fika i deras glassbar. 

På de öppna gårdarna kan barnen titta på djur och se hur det är på en riktig bondgård. Öppna Gårdar presenteras längre ner på sidan. 

Cykla på MAT-rundan

Ett hållbart och härligt sätt att ta dig runt på MAT-rundan är att cykla. Vi har listat ett antal företag i Växjö och Ljungby som man kan ta sig till med cykelvänliga banor och bra vägar. 

Cykelrunda i Växjö  – Hofs Lifs Under Ekarna; KÖK 11; Toftastrand Hotell & Konditori och Villa Viks Matsalar;  Kronobergs Kungsgård och Gårdsby Ägg & Veckansmiddag.se. 

Öppna Gårdar

En nyhet för årets MAT-rundan är de öppna gårdarna. Du som besökare får inblick i en bondes vardag och kan se hur maten produceras. Träffa olika djur, titta på traktorer och andra maskiner, gå tipspromenad eller fika! 

De öppna gårdarna är Östraby Skattegård i Ryssby Ljungby; Grimshult Södregård i Lidhult Ljungby; Flisehults Gård i Älmeboda Tingsryd; Färanäs Västregård mitt emellan Alvesta och Vislanda samt Stjärnvik Säteri  i Tävelsås Växjö. 

kombinera mat med aktivitet

Kombinera en spännande aktivitet tillsammans med att äta och handla närproducerad mat under MAT-rundan! 

Hofs Lifs Under Ekarna anordnar livemusik från scenvagnen och ett seminarium på lördagen. På Lessebo Handpappersbruk finns över 300 års småländsk industrihistoria samlad på en och samma plats. Eller åk till det spännande besöksmålet Vartorps kvarn och köp mjöl som har malts på gammalt vis i kvarnen med vattenhjul som enda drivkraft.

Älmhult

Vi har samlat flera tips för dig som bor i Älmhultstraken eller vill göra en utflykt och besöka nya pärlor. 

Hitta din favorit på kartan

Ta hjälp av kartan och hitta en rundtur där du aldrig varit eller gör ett återbesök på ditt favoritställe. Det finns områden på MAT-rundan som har flera företag samlade i närheten av varandra, t.ex. Åsnenområdet. 

Kartan finns i tryck format och finns på flera bibliotek och Turistcenter i respektive kommun. Det går också att  ner i PDF eller klicka sig vidare till den digitala kartan

Arrangörer