Nyheter

Tack för en fantastisk MAT-helg!

12/9 2022

Efter flera månader med planering av MAT2022 så är det första delmomentet över och vi kan bara konstatera att vi älskar att se folk mötas och prata hållbar mat. Även om fredagens väder inte visade sig från sin bästa sida, så blev salarna inne i Konserthuset snabbt fyllda av nyfikna gäster som ville fylla på sin kunskapsbank från våra intressanta talare och föreläsare. Ett populärt inslag var föreläsningen med Sébastien Boudet som pratade om surdegsbröd och vilken kärleksförklaring det är att få komma hem och känna doften av nybakt bröd.

I foajén på Konserthuset i Växjö myllrade det av folk som kunde få sina äpplen sortbestämda, prata med utställare och även se våra fantastiskt duktiga ekokockar tävla om den ärofyllda titeln ”Årets ekokock” – tävlingen som tar hållbar gastronomi på allvar! Årets vinnare blev Adam Österdahl.

I Konserthusparken strömmade folk till och det bjöds på allt från smakprovning av pizza i tältet hos Forrest & Indiana, gazpacho hos SSAM, korv hos jägarförbundet och besökarna kunde mingla och lära sig mer om återvinning och prata hållbar mat med personal på Växjö Kommun. Det fanns dessutom ett separat tält där några fått lyxen att avnjuta en trerätters fine-dining meny ihop med krögaren och kocken Klas Lindberg. 

Under hela helgen tillagade elever från Kungsmadskolans restaurangskola och Ryssbygymnasiet en välsmakande buffé gjord på matsvinn från matbutiker i närområdet. Allt överskott gick till Kvinnojouren Blenda och det var fantastiskt roligt att se hur kön ringlade sig lång för att få ta del av alla läckerheter som serverades. Matgästerna såg väldigt nöjda ut och tyckte nog att det var riktigt svinngott helt enkelt!

Lisa Lemke guidade oss genom fredagen på ett proffsigt och inspirerande sätt med allt från invigningen tillsammans med ägarna till eventet och som sen avslutades med prisutdelning där Småland och Ölands bästa pizzabagare korades. Årets vinnare blev Jonas Mat & Event.

På lördagen var vädret betydligt bättre och det märktes stor skillnad på antalet besökare som nyfiket kom förbi för att ta del av MAT2022, vilket var jättekul att se! Hela Konserthusparken och Teatertorget fylldes av stora som små och det fanns aktiviteter för alla. Förutom buffén i Restaurang Rädda Råvaran som erbjöd bra mat till en billig peng så kunde alla barn få gå en tipsrunda, bygga ett bihotell eller köra tramptraktor och få ett alldeles eget körkort med sig hem.

På Teatertorget bjöds det på en MAT-marknad där småländska producenter med koppling till Redig Mat från Trakten, Smålands Skafferi och REKO-ringen hade dukat upp en härlig blandning av allt från närodlade grönsaker och nybakat bröd till ostar, isterband, sylt, ostkaka, korv och nyrostat kaffe. Det var härligt att se hur många som passade på att fylla upp skafferiet där hemma med småländska favoriter och delikatesser och flera av utställarna kommer även finnas med på nästa veckas MAT-runda. 

Efter två härliga (och intensiva dagar) så kan vi summera och känna oss nöjda med starten av Årets upplaga av MAT2022. Och vi vill passa på att tacka alla inblandade för ert engagemang, utan er så hade det inte varit möjligt. Ett stort tack till Lejon event som ännu en gång hjälpt oss få ihop logistiken. Tack till projektledarna Carolin Hedman och Robert Andersson.

UToÄT
MAT2022 fortsätter fram till den 18 september och du kan under veckan besöka flera restauranger och cafeér som gör sina tolkningar på lokal och hållbar mat. Programmet består av olika mataktiviteter i form av allt från provningar, fika, lunchmenyer till temakvällar. Håll utkik efter UT o ÄT -symbolen för en spännande smakupplevelse. Här hittar du alla ställen du kan besöka.

MAT-rundan
Den 17-18 september avslutar vi MAT2022 med den populära Mat-rundan där alla matintresserade kan ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 60-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. Nytt för i år är att det kommer ordnas bussturer vilket gör att fler kan ta del av årets runda. Ta hjälp av kartan för att hitta platser där du aldrig varit, eller passa på att återse ditt favoritställe. God mat av härliga, lokala råvaror lär du hitta överallt. Här hittar du alla ställen du kan besöka.

Arrangörer