Nyheter

MAT2022 – ett kärt återseende

20/4 2022

- Låt oss mötas igen och njuta av närproducerad och hållbar mat. Efter ett par år med pandemianpassat format är det i år dags för ett nytt upplägg med mängder av aktiviteter att besöka. Årets MAT, 9-18 september, bjuder på allt från den populära MAT-rundan till en hel kunskapsbuffé av intressanta talare, underhållning i Konserthusparken, SM i pizzabakning, en paradgata med försäljning på Teatertorget och restaurangveckan UT o ÄT bland Växjös restauranger. I år kör även våra grannlän Kalmar och Jönköping årets MAT samma datum – hela Småland öppnar upp sitt skafferi med närproducerad och hållbar mat.

Vi ses i Konserthusparken

MAT2022 inleds 9-10 september i Konserthusparken. Det bjuds på underhållning från scenen, flera utställare inom temat och det populära matsvinnsköket är tillbaka med servering mitt i parken. I Konserthuset hittas en hel buffé med intressanta utställare och talare. Kom och ta del av uppskattade och kunniga personer från hela Sverige inom allt från offentliga måltider, hållbarhet, krisberedskap, folkhälsa, mathantverk och lantbruk. På Teatertorget bildas en paradgata med försäljning av närproducerad mat.

UT o ÄT

I samarbete med Växjös restauranger kommer besökarna under hela veckan kunna avnjuta småländska matupplevelser. Restaurangerna bjuds in för att skapa egna tolkningar och aktiviteter med temat lokal och hållbar mat. Växjö kommun gör den här satsningen även i år för att branschen har haft det extra tufft under pandemin och för att involvera restaurangerna mer i evenemanget.

Ta bussen på årets MAT-runda

Den 17-18 september kan alla matintresserade ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 70-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. Nytt för i år är att det kommer ordnas bussturer vilket gör att fler kan ta del av årets runda.

Ta hjälp av kartan för att hitta platser där du aldrig varit, eller passa på att återse ditt favoritställe. God mat av härliga, lokala råvaror lär du hitta överallt. Kartan finns digitalt på matsmaland.se och kommer även att finnas i tryckt format. Besök oss gärna på sociala medier där besöksmålen presenteras ett efter ett.

Ett av Sveriges största matevenemang

Evenemanget MAT har i mer än ett decennium varit en mötesplats för närproducerad och hållbar mat. Vi ser fram emot ytterligare ett år med stort utbyte mellan alla deltagare och besökare. 

MAT finansieras av Region Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg och Växjö kommun. Destination Småland driver projektet i nära samarbete med respektive finansiär.

För mer information

Läs mer om MAT på matsmaland.se

Robert Andersson, eventkoordinator, Destination Småland
0768-49 33 55
robert.andersson@destinationsmaland.se

Carolin Hedman, projektledare seminarier, Destination Småland
0739-96 49 48
carolin.hedman@destinationsmaland.se

Anna-Stina Karlsson, MAT-rundan, Länsstyrelsen i Kronoberg
010-223 71 37
anna-stina.karlsson@lansstyrelsen.se

Nina Möller, kommunikation och press, Odd Kommunikation AB
0733-81 08 91
nina@odd.se

Arrangörer