Nyheter

MAT-veckan blev ett lyckat koncept

6/10 2021

MAT2021 blev precis som förra året ett pandemianpassat evenemang och i år anordnades evenemanget under en hel vecka! MAT2021 blev ett lyckat koncept som innehöll flera olika delar som restaurangveckan UT o ÄT i Växjö, digitala seminariedagar med Kunskapsbuffé och en regional MAT-runda med 72 olika besöksmål. Evenemanget blev välbesökt med många fullbokade aktiviteter och bra försäljning hos företagen!

– Anpassningen till pandemin har såklart varit en stor utmaning, men det har också bidragit till att vi har behövt utveckla nya delar av evenemanget som vi nu ser blir en långsiktig del. Betydelsen av lokal och hållbar mat har lyfts på ett nytt och annorlunda sätt och jag är väldigt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit. Jag vill rikta ett stort tack till alla besökare, företag, föreläsare, restauranger och andra aktörer som har bidragit till MAT2021, säger huvudprojektledare Karin Malm Destination Småland.

Nya delar under MAT2021

Evenemanget startades lördagen den 11 september med Smålandsmästerskap i Pizzabakning på Residensets innergård i Växjö. Samma helg började även restaurangveckan UT o ÄT i Växjö och resten av veckan arrangerades olika mataktiviteter och tävlingar. På söndagen var det full aktiviteter på Rinkaby Gård i Tävelsås där tävlingen Årets Ekokock anordnades. Samtidigt pågick flera workshops i utomhusmatlagning. Veckan var fylld med flera spännande aktiviteter som den digitala konferensen Reformaten på PM Hotel som handlade om hållbara restauranger, tävlingen Årets Kockelever på Ryssby Gymnasiet och den digitala cookalongen med Tareq Taylor.

Hundratals personer möttes digitalt under seminariedagarna

I inspelningsstudion på Linnéuniversitetet sändes under två dagar ett livesänt seminarieprogram fullmatat med spännande talare, samtal och föreläsningar. Den första dagen tog upp offentliga måltider ur olika vinklar; hållbarhet, nutrition och socialt välmående. Den andra dagen belyste krisberedskap inom lantbruket och på landsbygden, mathantverk och baljväxter. Intresset var stort och ett par hundra personer, runtom i landet, samlades framför sina skärmar på sina hemmakontor för att ta del av MAT:s seminarieprogram. För de som inte hade möjlighet att se seminariedagarna kan nu se delar av programmet i efterhand här. Det finns även en matnyttig Kunskapsbuffé att ta del av med flera förinspelade föreläsningar här.

Mötesanteckningar av Maria Richter Simsek

MAT-rundan blev återigen en succé

Trots det bitande vädret blev MAT-rundan 2021 ett välbesökt evenemang. Runt om i länet fick besökarna njuta av vackra grönsaker, doftande bakverk och smakrika drycker. Många besökare var glada att få komma ut till de olika verksamheterna och få en större inblick i var och hur maten produceras. Även företagen var nöjda där många hade bra försäljning och var stolta att få visa upp sina verksamheter.

– Vilken underbar helg! Så många glada besökare som åkte runt och vilka fantastiska råvaror och produkter som kunde införskaffas överallt. Jag kan inte vara annat än nöjd med årets matrunda, säger Rebecka Wikström, projektledare Länsstyrelsen i Kronoberg.

Besökte du MAT-rundan 2021? Vi vill gärna att du berättar för oss vad du tyckte! Fyll i formuläret här så får vi möjlighet att förbättra oss här.

TACK! 

Vi tackar alla som besökte evenemanget eller på något sätt deltog på MAT2021. Även ett stort tack till alla arrangörer, företag och restauranger som bidrog till att vi kunde genomföra MAT-veckan! Nu blickar vi framåt och ser fram emot ett MAT2022. 

 

Arrangörer