Nyheter

Fullmatat program för MAT2021

7/9 2021

Evenemanget MAT är en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. På lördag startar årets upplaga av MAT, som anordnas en hel vecka mellan den 11 och 19 september. Programmet innehåller flera mataktiviteter i Växjö och evenemanget avslutas med en MAT-runda i Kronobergs län den 18 och 19 september.  

–MAT får återigen ett nytt format då pandemin har gjort att vi får tänka om och vara flexibla. Vi ser nu ett fullmatat program som på ett nytt sätt lyfter MAT:s vision kring hållbar och närproducerad mat, säger huvudprojektledare Karin Malm, Destination Småland.

MAT2021 startar lördagen den 11 september i Växjö med Smålands pizzamästerskap på Residenset. Samma dag börjar även årets stora nyhet, restaurangveckan UT o ÄT. Växjös restauranger tolkar lokal och hållbar mat och programmet innehåller allt från lokala dryckesprovningar till en matvandring i city.

– Restaurangbranschen har haft det tufft under pandemin och tagit ett stort ansvar för att minska smittspridningen. UT o ÄT är ett sätt att välkomna besökare tillbaka till våra restauranger på ett säkert, kul och hållbart sätt, säger Karin Malm.

Under MAT-veckan följs aktiviteter och mattävlingar som Årets Ekokock, workshops i utomhusmatlagning och en digital cookalong med Tareq Taylor som lagar mat på småländska råvaror. På tisdagen och onsdagen sänds årets digitala seminarieprogram från en studio i Växjö. Seminarierna tar upp en mix av ämnen som offentliga måltider, lantbruk, mathantverk och krisberedskap.

MAT2021 avslutas med succén MAT-rundan

2020 ställde MAT om på grund av pandemin och arrangerade en MAT-runda i Kronobergs län i stället för mattältet på Stortorget i Växjö. Det blev ett lyckat evenemang både hos besökare och matproducenter, och i år kommer MAT-rundan tillbaka i större skala. 67 företag och fem öppna gårdar i Kronoberg håller öppet för besökare den 18 och 19 september.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan genomföra en MAT-runda i år igen, det blev ju en sådan succé förra året! Intresset att delta på MAT-rundan har ökat, så i år blir det ännu fler företag att besöka. Öppna gårdar är ett nytt inslag i årets runda där du som besökare får en inblick i en bondes vardag och kan se hur maten produceras, säger projektledare Rebecka Wikström, Länsstyrelsen i Kronoberg.

Program för MAT2021 i korthet

11 september 
• Smålands Pizzamästerskap på Residensets innergård i Växjö.

• Restaurangdagarna UT o ÄT i Växjö startar.

12 september 
• Årets Ekokock på Rinkaby Gård.

• Prova på utomhusmatlagning på Rinkaby Gård.

13 september
• Årets kockelever på Ryssby Gymnasium.

• Digital konferens om hållbara restauranger.

14 september 
• Digital seminariedag. Tema: Offentliga måltider.

• Digital cookalong med Tareq Taylor.

15 september 
• Digital seminariedag. Tema: Lantbruk, krishantering & mathantverk. 

18-19 september
• MAT-rundan Kronoberg

Hela programmet och all information om MAT2021 finns på matsmaland.se


Mer information och intervjuer

Karin Malm
Huvudprojektledare MAT2021, Destination Småland
0470-73 32 75
karin.malm@destinationsmaland.se

Rebecka Wikström
Projektledare MAT-rundan 2021, Länsstyrelsen i Kronoberg
010-223 73 84
rebecka.wikstrom@lansstyrelsen.se

MAT finansieras av Region Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg, Växjö kommun samt Destination Småland. Destination Småland driver projektet i nära samarbete med respektive finansiär samt LRF Sydost.

Arrangörer