Seminarier

Under två dagar i september skapar vi en nationell mötesplats i Växjö där du kan uppleva, smaka, sprida och få kunskap, inspirera och inspireras och skapa debatt om mat utifrån hållbarhetsperspektiv, folkhälsoperspektiv och måltiden som helhet.

Seminarier och föreläsningar är en viktig del av MAT, för att öka kunskapen kring matens betydelse ur flera perspektiv. Seminarierna riktas både till branschfolk – alla de som på något sätt arbetar med mat, vare sig det är i offentlig eller privat verksamhet – och en allmänhet som har ett intresse av mat, folkhälsa och hållbarhet. Alla seminarier är kostnadsfria för besökarna. Välkommen att anmäla dig!

Under MAT2017 genomfördes ett 50-tal seminarier med sammanlagt 2200 anmälningar.

Nu laddar vi för MAT2018 som blir 7-8 september. Välkommen att anmäla ditt intresse att arrangera ett seminarium,

ANMÄLAN

Projektledare seminarieprogram

Erika Lagergren, , 0767-20 77 53
Linda Windahl, , 0470-58 30 80

Våra seminarier

8 september

”From farm to fork” - ny spännande och hållbar mat från havet

Plats: Speglarnas Sal

Tidpunkt: 11:00 -12:30

Föreläsare: Kristina ”Snuttan” Sundell och Sofia B. Olsson

År 2050 beräknas vi vara över 9 och en halv miljard människor på jorden – hur skall vi kunna producera god och näringsriktigt mat till alla?

”Sjömat” är både näringsriktig och god mat som går att odla med nya hållbara tekniker. Faktum är att vattenbruket är den snabbast växande livsmedelssektor i världen. Snuttan, Sofia och vänner samtalar om marint vattenbruk, om hur och vad vi kan odla hållbart i havet och om hur vi kan tillaga och presentera det på bästa sätt. Vad finns det för nya spännande arter och produkter som vi kan odla och laga? Kom och var med och prata och smaka – på vårt seminarium ”From farm to fork”.

Om föreläsaren

Kristina ”Snuttan” Sundell, SWEMARC, Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Göteborgs Universitet och Sofia B. Olsson Restaurang vRÅ, Clarion Post Hotell, Göteborg

Blågröna jobb i stad och land (Agenda 2030)

Plats: Ateljén

Tidpunkt: 11:00 -12:30

Föreläsare: Magnus Johansson, Peter Eklund, Veronica Andrén

Stadsodling – många nya gröna jobb livsmedelsproduktion som en del av tätorternas bostadsproduktion
Utgångspunkt är visionen och näringslivsplattformen ”Många nya gröna/blå jobb i Sverige senast 2030”, varav en stor del för grönsaksproduktion – såväl på landsbygden och i stadsodlingar som i stora och mindre kvartersväxthus – ofta med integrerad fiskodling.

9 september

Att vända överskott till en möjlighet - hur vi på ResQ club gör revolution

Plats: Christina Nilsson Salen

Tidpunkt: 11:30 -12:30

Föreläsare: Anna-Lotta Svensson, ResQ Club

ResQ Club startades i Finland januari 2016 och nu knappt ett år senare har tjänsten lanserats i 6 länder.

Om föreläsaren

ResQ Club jobbar för kampen mot matsvinnet genom att ta tillvara bra mat till ett bättre pris från restauranger, caféer och bagerier. ResQ Club finns för närvarande i 20 städer i Sverige och finns i 6 länder världen över; från Finland till Nederländerna och Tyskland. ResQ Club lanserades i januari 2016 och har sedan dess lyckats rädda över 225 000 portioner mat tillsammans med 150 000 registrerade användare. Målet är att halvera Europas matsvinn från restaurang- och hotellsektorn till år 2030.

Äldremat - ett samtal mellan Leif Mannerström och Eskil Erlandsson

Plats: Aniara

Tidpunkt: 13:00 -14:00

Leif Mannerström (mästerkock och domare i olika kocktävlingar, författare och krögare med flertalet prestigefyllda utmärkelser), Eskil Erlandsson (centerpartistisk riksdagsledamot, tidigare jordbruks- landsbygdsminister) och Cecilia Svanberg (leg. dietist, Växjö kommun). Moderator är Kajsa Asp (leg. dietist och journalist) / Arrangör Bokförlaget Arena

Hem
x