Vischan 2030 med deltagare från hela världen

Under tre intensiva dagar samlas passionerade entreprenörer från hela världen under ett “Hackathon” ute på vischan i Getnö för att göra upp om Årets Matinnovation. Idéerna kommer att pitchas inför publik i Konserthuset den 8 september. Här kan du ta tillfället i akt att forma framtiden genom att rösta på den idé du tror mest kan bidra till en levande landsbygd och hållbart matsystem.

victoria
Victoria Bengtsson

16 deltagare har valts ut av ca 30 ansökande. Dessutom har fyra olika lokala aktörer valts ut med utmaningar som rör mat och landsbygdsutveckling i Kronobergs län. Syftet är att hjälpa deltagarna att utveckla en produkt eller service som kan innebära verklig skillnad på globala problem genom att handla lokalt.

– Vi har deltagare från hela Sverige, Skåne till Vuollerim i Norr, Tyskland, Belgien, USA, Indien, Uganda. Vi har även kända matinspiratörer, entreprenörer och föreläsare från Storbritannien och San Fransisco, USA, berättar projektledare Victoria Bengtsson som även är samhällsplanerare och driver företaget Foodprint Lab Arkitekter.

Målet med Vischan 2030 är att visa att landsbygden, precis som staden kan vara en arena för företag och affärsutveckling, och matproduktion något i städer likväl som på landet.

–  Jag tror att det är viktigt att “tröga” problem får helt nya glasögon riktade mot sig, att olika bakgrunder kan mötas och diskutera och lära från varandras kulturer. Erfarna entreprenörer möter färska och energiska. Och inte bara entreprenörer utan även författare, lärare och forskare såsom Kat Anderson från USA, San Fransisco med sann passion för en bättre värld och ett samhälle där det kommer att finnas tillgång till mat under kris och krig, säger Victoria Bengtsson som själv valt att bo på landsbygden.

– Min dröm är att kunna fortsätta bo och arbeta på landet för att jag ser att det är där mina vänner, min familj och jag själv mår som bäst, nära natur och djur. Problemet är att det just inte finns tillräckligt med infrastruktur och system för att kunna stödja ett hållbart liv på landet. Det finns också en del sociala normer och uppfattningar om landsbygden som bör förändras. Det är ingen sagovärld, det är verkligheten.

Victoria Bengtssons syster, stavhopparen Angelica Bengtsson, är ambassadör till projektet.

Hålltider i Konserthuset den 8 september: 

14.00-15.30 Idéerna pitchas inför publik

15.30-17.00 Seminarium där även vinnarna presenteras, anmäl dig här!

Läs mer på www.vischan.com

 

 

 

 

Om admin-black

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.