Rekordförsäljning i tältet och slutsålt i Matsvinnköket

pressmat1 MAT2017 har i år befäst sin ställning som Sveriges viktigaste matevent. Även i år besökte ca 50 000 personer eventet och för utställarna i mattältet blev det rekordförsäljning. 

-Vi har varit här flera år men aldrig haft sådant tryck tidigare, vi är verkligen jättenöjda, säger Jean-Luc Martin (t h) från företaget  JJ´s cookie dough.

Efter en rundfrågning bland utställarna i tältet blev svaret detsamma – det har varit bättre försäljning jämfört med tidigare år.
-Speciellt fredagen var fantastisk. Vi hade inte en enda lucka på hela tiden vi höll öppet, berättar Karin Andersson från Sjölyckornas gårdsbutik.

När det gäller publiksiffror kunde arrangörerna på lördagseftermiddagen konstatera att  det varit ungefär lika många besökare som förra året, dvs runt 50 000.
– Att utställarna säljer bättre beror säkert även på att det här är 7:e året. Du vet lite mer vad du vill ha och planerar dina inköp. Flera av utställarna har exakt samma plats år efter år och då är det också lätt att hitta, säger projektledare Calle Sand.

Konserthusparken har varit välbesökt och kön till Matsvinnköket har ringlat lång båda dagarna. På lördagseftermiddagen hade all maten sålt slut vilket betyderpressmat2 4,2 ton. På konserthuset har det varit full aktivitet med kocktävlingar, utställare, workshops och 44 seminarier.
– Vi har haft 2212 besök vilket är ungefär samma som förra året. Det har däremot varit fler drop in-besök och det är kul att folk kommer hit spontant och letar upp något som passar, säger Erika Lagergren, projektledare för seminarieprogrammet.

Författaren, journalisten och dietisten Kajsa Asp Jonsson (t v), som skriver mycket om mat och hälsa, har varit konferencier på Konserthuset båda dagarna.
– Jag var här för första gången 2012 och då pratades det om att detta skulle bli matens Almedalen. Det kändes som ett tufft mål men nu har ni ju verkligen lyckats, jag är mycket imponerad av Växjö.

Planer smids nu för MAT2018 som blir den 7-8 september nästa år.
-Vi fortsätter med våra satsningar på att bli ett mer internationellt event och har en hel del spännande saker på gång till nästa år, men det får jag återkomma till, avslutar Calle Sand.