Food Hackathon gav ideér om matsvinn

Årets Food Hackthon blev ett väldigt lyckat evenemang med nästan dubbelt så många deltagare som förra året. Nu fortsätter samtalen på temat matsvinn mellan de tävlande lagen och de organisationer som bidragit med utmaningar till innovationstävlingen.

De medverkande kom från 7 olika länder med bakgrunder/utbildning inom områden som marknadsföring, innovation, sociala medier och webbteknologier, datorvetenskap, elteknik, informationssystem, internationell politik med flera. Tävlingen går ut på att olika lag får 24 timmar på sig att skapa sin bästa lösning på några specifika och verkliga problem, så kallade case. I det här fallet var alla case relaterade till matsvinn men kom från företag, kommuner och andra organisationer.

Varför tema matsvinn?

Sverige har skrivit under de globala målen och Food Hackathon är ett sätt att arbeta för att uppnå dem, och särskilt delmålet 12.3. som innebär att halvera matsvinnet i världen. Det är en utmaning som kräver att vi jobbar med hela leveranskedjan, butikerna och konsumenterna för att hitta lösningar. Därför var temat för Food Hackathon 2020 matsvinn. Både det svenska och det globala matsvinnet är komplext och resulterar till exempel i

  • negativa effekter på miljön (världens 3:e största källa till växthusgasutsläpp)
  • ekonomiska förluster (i Sverige kastar ett genomsnittligt hushåll 19 kilo ätbar mat och 26 kilo hälls ut i avloppet varje år)
  • svårigheter att mätta den ökande befolkningen i världen på sikt (maten som slängs kunde mättat 3 miljoner människor).

Tävlingsresultatet

De tävlande lagen presenterade många bra idéer och nu kommer organisationerna COOP Oxtorget i Växjö, SSAM, Kalmar kommun och Mönsterås kommun, som bidragit med olika case, att kontakta och boka in möten med de lag, som enligt dem, presenterade de mest lockade idéerna.

Det vinnande laget vann ett presentkort från Destination Småland på ett ”edible-bord”, en gormetmat-aktivitet, som står vid Kastebergs Gård utanför Ljungby

Arrangörerna Drivhuset ser stora möjligheter för Food Hackathon och satsar på att göra det ännu större nästa år. Därför söker de redan nu efter företag och organisationer som vill vara med och finansiera projektet 2021.

Grattis till det vinnande laget i Food Hackathon 2020! Från vänster ses Niklas Dahlberg, Sara Sari, Reza Hashemi Farzad och Ghulam Dastgeer.