Tävlingar under MAT

Food Hackathon

Food Hackathon innebär att det finns case från olika organisationer som står inför en utmaning som de vill lösa kopplat till livsmedel. Casen kan handla om allt från matvaror, logistik, marknadsföring, produktion mm. Det viktiga är att lösningen leder till en bättre livsmedelsproduktion.

Lagen får 24 timmar på sig att komma på och slutligen presentera en innovativ samt kreativ lösning till det tilldelade caset. 2019 års vinnare blev Benoît Dervieux och Vanja Jovanovic som hade den bästa lösningen på ett case från Livsmedelsakademin som handlade om utmaningen kopplat till ensamhet och undernäring hos äldre.

Är du nyfiken på att veta mer om tävlingen Food Hackathon? Vänligen kontakta Drivhuset,

Riksfinal i Årets Ekokock

Det är inte bara vad och hur vi odlar som är viktigt, utan också hur det tillagas. Därför är det glädjande att allt fler intresserar sig för att kombinera gastronomiskt finlir med ett tydligt hållbarhetstänk. Under MAT2019 avgjordes den nationella tävlingen Riksfinalen i Årets Ekokock inför publik i Konserthusets foajé. 

Sex kockar från några av Sveriges absolut främsta restauranger med högt hållbarhetstänk, skapar under tre timmar storverk i köken i Konserthusets foajé! Årets Ekokock är tävlingen som tar hållbar gastronomi på allvar! Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som arbetar eller vill arbeta med sin matlagning för en bättre värld. Tävlingen är öppen för alla svenska kockar som med sitt arbete vill göra skillnad inom hållbarhetsområdet.

Jonas Karlsson som frilansar med basen i Stockholm tog hem segern i Årets Ekokock 2019. Motiveringen löd: ”En Ekokock som jobbar lugnt och metodiskt. Han har en helt egen linje med jämn kvalité och en kreativitet som visar sig tydligt på tallrikarna. Här lagas det genomgående god mat i menyn.”. Läs mer här!

Finalister i Årets Ekokock 2019:
Niklas Pallgren (Restaurang Kämpasten, Sigtuna)
Jonas Karlsson (Frilans, Stockholm)
Joachim Johansson (The Parlour Dinner Club, Göteborg)
Robin Hytter (Färna Herrgård, Skinnskatteberg)
Niclas Jansson (Stora Brännbo Konferens och Hotell, Sigtuna)
Eskil Bondsäter (Lykke Nordic Light Hotel, Stockholm)

Vill du veta mer om Riksfinalen i Årets Ekokock? Vänligen kontakta Ulrika Brydling,

SM i utomhusmatlagning

SM i utomhusmatlagning vill lyfta utomhusmatlagning och friluftsliv samt de fantastiska råvaror som finns i regionen från lokala producenter. Den 13 september arrangerades en deltävling i Konserthusparken.

Sex lag bestående av 2-3 deltagare har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök. I menyn ingår förrätt, varmrätt och dessert som ska tillagas till sex normalportioner till en jury. Råvarukorgens innehåll kom från lokala producenter, flera av dem ställer också ut i mattältet på Stortorget. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt ur korgen.

Team Outnorth och Bubbis med Vänner! vann tävlingen 2019. De två vinnande lagen fick varsin plats till finalen som arrangerades på Sweden Outdoor Festival i Skövde. Lag Bubbis med vänner! tog sedan en bronsplats i finalen. Läs mer här!

Vill du veta mer om tävlingen SM i Utomhusmatlagning, vänligen kontakta Karin Malm,

SM i Ostkaka

Ostkakans Vänner arrangerade återigen SM i Ostkaka. Finalen avgjordes den 14 september i Residenset under MAT2019. Patrik Geijersson gjorde den bästa ostkakan och vann tävlingen.

Om du vill veta mer om tävlingen, vänligen kontakta arrangören Ostkakans Vänner,

Om admin-black

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.